Jurgita LZŠiuolaikinis darbo pasaulis – tai tinklas neaprėpiamo skaičiaus įvairiausių organizacijų, persipynusių tarpusavio ryšiais. Ir kiekvienos jų, pradedant nuo mažiausios ir baigiant globaliomis kompanijomis, didžiausias turtas yra žmonės. Kaip pritraukti ir išlaikyti žmones, kurie būtų ne tik savo srities profesionalai, bet ir būtų pasirengę ir motyvuoti atiduoti savo veiklai organizacijoje visas savo žinias ir įgūdžius, siektų tobulėti ir būtų aktyviais organizacijos nariais? Kokios sąlygos padeda atsiskleisti darbuotojo potencialui, skatina augti profesinėje srityje ir sukuria pusiausvyrą tarp darbo ir gyvenimo? Kaip modeliuoti užduočių ir procesų sistemas, sukurti darbui palankią aplinką, padėti darbuotojams patiems valdyti savo darbo išteklius ir gerai jaustis darbe? Tai tik dalis klausimų, kuriuos nagrinėja Organizacinė psichologija, bei šios studijų programos dėstytoja doc. dr. Jurgita Lazauskaitė-Zabielskė.

Kaip patekote į akademinę aplinką?

Mane visuomet domino pagrįsti atsakymai į kasdienius ir kiekvienam iš mūsų rūpimus klausimus. Pavyzdžiui, kada darbo valandos jau tampa per ilgos? Kaip nesinešti darbo namo? Kada, kaip ir kiek atostogauti, kad atostogos būtų naudingos? Kaip darbe patirtos sėkmės ar nesėkmės veikia mūsų asmeninį gyvenimą ir artimuosius? Kada verta dalytis su artimaisiais ir draugais darbo dienos įspūdžiaisir kaip tą padaryti? Kaip leisti laisvalaikį ir ar jo leidimo būdas turi įtakos sėkmei darbe? Ar reiktų prieš miegą dar kartą įjungti išmanųjį telefoną ir atsakyti į keletą darbinių elektroninių laiškų? Ar darbas gali padėti išsivaduoti nuo asmeninio gyvenimo rūpesčių? Kaip praleisti pietų pertrauką, kad ji būtų vertinga? Iš organizacijos perspektyvos klausimų yra ne ką mažiau. Pavyzdžiui, kaip efektyviai organizuoti nuotolinį darbą? Kaip produktyvumą veikia darbas atviro tipo biure? Kaip spręsti darbo ir gyvenimo disbalanso problemas? Patikėkite, organizacinės psichologijos mokslas gali pagrįstai atsakyti į šiuos klausimus tiek iš organizacijos, tiek iš dirbančio asmens perspektyvos.

Koks yra Jūsų tyrimo laukas, kaip jis keitėsi? Kodėl Jus traukia būtent ši sritis?

Mano tyrimų sritis apima optimalų asmens santykį su darbu ir jo sąlygas. Savo tyrimais siekiu atsakyti į klausimą, kas lemia tiek efektyvų darbą, tiek gerą savijautą darbe. Nuo ko priklauso, kad organizacijos žmonės yra motyvuoti siekti organizacijos tikslų ir kaip sukurti tam tinkamą aplinką organizacijoje. Mano tyrimų temos apima įsitraukimą į darbą ir darbuotojų gerovę, išsekimą ir psichikos sveikatą darbe, nuotolinio darbo efektyvumą, darbo ir gyvenimo balansą, organizacinį teisingumą, psichologinį nesaugumą dėl darbo. Organizacinė psichologija yra unikali tuo, kad leidžia prisiliesti prie organizacijų procesų ir sistemų, kadangi siekiame sukurti visiems organizacijos nariams optimalias darbo sąlygas ar nustatyti jų trūkumus. Iš kitos pusės, galime kalbėti ir pačiam darbuotojui, kaip padaryti, kad darbas teiktų pasitenkinimą ir būtų rezultatyvus, kaip suderinti darbe ir gyvenime kylančius iššūkius. To iš esmės nėra kitose psichologijos srityse, kurios į žmogų žvelgia tik iš individualios perspektyvos. Maža to, organizacinė psichologija eina koja kojon su šiuolaikinėmis organizacijų ir darbo rinkos aktualijomis, nes kiekvienas politinis, ekonominis ar socialinis pokytis, kiekviena nauja tendencija kelia vis naujus klausimus apie tai, kaip efektyviai organizuoti darbą ir ar tai, ką žinojome apie dirbantį žmogų vakar, tinka ir šiandien. Organizacijų psichologijoje taikomi naujausi tyrimų ir statistinės analizės metodai įgalina gauti pagrįstus atsakymus. Galiausiai, ne mažiau svarbu, mano manymu, tuos mokslu pagrįstus atsakymus atnešti organizacijoms ir jų žmonėms, kad jos įgytų taikomąją vertę ir leistų gauti naujus uždavinius vos jiems kilus realioje organizacijų aplinkoje.

Renkantis studijas kyla daug klausimų apie praktikos bei darbo galimybes. Gal galėtumėte plačiau papasakoti apie praktikos galimybes studijų metu, bei vėlesnes karjeros perspektyvas?

Organizacinės psichologijos magistrantūros programa Vilniaus universitete vykdoma jau daugiau nei dvidešimt penkerius metus, turi savo istoriją ir susiformavusius vertybinius pagrindus. Studentų rengimą grindžiame sisteminio požiūrio į darbuotoją ir organizaciją principu, siekiame ugdyti profesionalumą ir kūrybiškumą, formuoti profesines ir bendrąsias kompetencijas, kurios padeda absolventams sėkmingai dirbti personalo formavimo, adaptacijos, vystymo, veiklos valdymo, organizacinio klimato, efektyvios lyderystės, darbuotojų požiūrio į darbą, motyvacijos, gerovės darbe tyrimų, organizacijos vystymo ir įvairiuose kituose projektuose.

Kaip sekasi Organizacinės psichologijosstudijų programos absolventams? Ar juos sutinkate, gal žinote, ką ir kur jie dirba?

Studijos atveria plačias absolventų profesinės karjeros galimybes. Jau profesinės praktikos metu studentai susipažįsta su profesiniu lauku didžiausiose ir stipriausiose Lietuvos bei tarptautinėse organizacijose ir konsultacinėse įmonėse. Praktiką organizacijose lydintys darbo pasiūlymai – geriausias jų profesinio lygio ir gebėjimo dirbti įvertinimas. Įsisavinami ir mokslinio darbo pagrindai, kurie suteikia galimybes ateityje studijuoti doktorantūroje, siekti mokslininko karjeros. Sakoma, kad aukštasis mokslas atveria duris į profesinę ateitį. Mes siekiame padėti atsiverti studentų mąstymui, kūrybiškumui, norui tobulėti ir augti.

Ir pabaigai, ką patartumėte ir ko palinkėtumėte būsimiems studentams?

Norite sužinoti, kaip gerai dirbti ir laimingai gyventi? Jums įdomi žmonių efektyvi veikla ir gerovė organizacijose? Esate žingeidus, domitės naujovėmis ir siekiate sužinoti, kuo gyvena šiuolaikinės organizacijos ir kas vyksta organizacijų psichologijos mokslo pasaulyje? Kviečiame prisijungti prie mūsų studijų!

Primename, kad prašymų pateikimo pirmasis etapas vyksta iki birželio 30 d., prašymą studijuoti galite pateikti čia.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos