Simpoziumas

Ne vienas šiandienos mąstytojas įžvelgė technologijų vaidmenį tiek pasaulio, tiek žmogaus steigtyje. Daug dėmesio skirdami medijuotų visuomenės būvių kritikai, jie atskleidė kokiu būdu įvairios įtinklinto egzistavimo formos reiškiasi organizuojant socialinius santykius, formuojantis individualiai sąmonei ar sąlygojant išankstines ateities projekcijas. Günterio Anderso, Bruno Latouro, Vilemo Flusserio, Paulo Virilio, Bernardo Stieglerio, Richardo Grusino, Yuk Hui ir daugelio kitų mąstyme atrandame niuansuotą mūsų techno-medijuojamo pasaulio inversijos analizę. Šiuo požiūriu Homo Sapiens kilmė gali būti suvokiama ne tik kaip biologinė ar transcendentalinė, bet ir kaip iš esmės technologinė.

Šis simpoziumas skirtas technologijų ir vaizduotės (o taip pat – vaizduotės ir technologijų) dialektikai, kuria atsižvelgiama į šiuolaikines posthumanizmo, naujųjų materializmų ir realizmų, taip pat antropoceno ir naujosios aplinkodairos diskusijas. Kaip galime įsitraukti į šio abipusiai sąlygojančio santykio analizę? Kokiu būdu naujai įsivaizduoti technologijos vaidmenį? Ar vaizduotė gali būti interpretuojama kaip pirmapradė žmogaus technika?

„Ilgą laiką manyta, kad žmogaus esmė sietina su kalba. Tačiau naujosios filosofijos ir antropologijos teorijos akcentuoja vaizduotės pirmapradiškumą – net kalbos ar simbolinių institucijų atžvilgiu. Taigi žmogus, kilmės požiūriu, pirmiausia traktuotinas kaip įsivaizduojanti būtybė, kuri savo santykį su aplinka apibrėžia kaip techniką. Šiandienė skaitmeninių terpių plėtra suteikia pagrindą naujai apmąstyti vaizduotės ir technologijų sąveikos klausimą,“ – sako renginio organizatorius profesorius Kristupas Sabolius.

Simpoziumas vyks anglų kalba, dalyvavimas nemokamas.

Simpoziumas vyks š. m. birželio 3 d. VU Mažojoje Auloje (Universiteto g. 3)

Simpoziumo programa

Pranešėjai:

Babette Babich (Fordhamo universitetas), Chiara Bottici (Naujoji socialinių tyrimų mokykla), Sebastián Lomelí Bravo (Nacionalinis autononominis Meksiko universitetas), Andrew Feenberg (Simono Fraserio universitetas), Daina Habdankaitė (Vilniaus universitetas), Pietro Montani (Vilniaus universitetas / Sapienza, Romos universitetas), Kristupas Sabolius (Vilniaus universitetas), Ignas Šatkauskas (Vilniaus universitetas), Federico Vercellone (Turino universitetas).


Šis simpoziumas yra Europos mokslinių tyrimų projekto „Žmonijos ateitis: nauji vaizduotės scenarijai“ (Vilniaus universitetas) dalis. Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis (projektas Nr. 09.3.3-LMT-K-712-01-0078) pagal dotacijos sutartį su Lietuvos mokslo taryba (LMTLT)

lmt

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos