mokymai 1 smVilniaus universiteto Filosofijos fakultetas naujus mokslo metus pradėjo atnaujinęs mokslo ir studijų reikmėms skirtą bazę: kartu su VU Gamtos mokslų fakultetu buvo įkurta tinklinė mokslinių tyrimų infrastruktūra „Žmogaus gerovė ir raida“ (angl. Human well-being and development HUMRE), kurios paskirtis – sudaryti sąlygas atlikti kokybiškus multidisciplininius nacionalinius ir tarptautinius žmogaus gerovės ir raidos tyrimus bei užtikrinti prieigą prie mokslinių duomenų, įrangos ir mokslinių bei technologinių paslaugų I ir II pakopos studentams, doktorantams, tyrėjams, mokslininkams.

Nuo rugsėjo pradžios startavo HUMRE skirtas tinklalapis, fakultete sumontuota profesionali ir šiuolaikiška daugiau nei 1 mln. Eur kainavusi žmogaus elgesio stebėjimo, įrašymo ir analizės aparatūra bei programinė įranga (pagal ES struktūrinių fondų finansuojamą projektą „Vilniaus universiteto filologijos, socialinių ir komunikacijos mokslų studijų infrastruktūros ir bazinės įrangos atnaujinimas“, Nr. VP3-2.2-ŠMM-18-V-02-009), kuriai naudoti skirtuose mokymuose gausiai dalyvavo tyrimais besidomintys Vilniaus universiteto mokslininkai.

mokymai 2 smHUMRE infrastruktūrą Lietuvos mokslo taryba įtraukė į atnaujintą Lietuvos mokslinių tyrimų infrastruktūrų kelrodžio projektų sąrašą ir į tarptautinę Europos sveikatos, senėjimo ir išėjimo į pensiją mokslinių tyrimų infrastruktūrą SHARE (angl. Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe – SHARE), kuri yra viena pagrindinių mokslinių tyrimų infrastruktūrų Europos mokslinių tyrimų erdvėje – jos multidisciplininė, tarptautinė ir tinklinė duomenų bazė apima 20 Europos šalių ir Izraelio mikroduomenis sveikatos, socioekonominio statuso, socialinio ir šeimos tinklų srityse. SHARE sukaupti duomenys (apie 85 tūkst. asmenų duomenų, atlikta daugiau nei 150 000 interviu) leidžia analizuoti vyresnių nei 50 metų žmonių gyvenimą, įvertinti jų fizinę ir psichinę sveikatą, ekonominį ir visuomeninį užimtumą, pajamas, turtą, laiko ir pinigų leidimą su šeima ir už jos ribų, pasitenkinimą gyvenimu ir žmogaus gerovę. Papildomai SHARE bendradarbiauja su JAV atliekamais Sveikatos ir išėjimo į pensiją tyrimais (angl. US Health and Retirement Study – HRS) ir Didžiosios Britanijos longitudiniais senėjimo tyrimais (angl. English Longitudinal Study of AgeingELSA).

Kaip pažymi HUMRE vadovas doc. Evaldas Kazlauskas, kontaktų užmezgimas su SHARE yra strategiškai svarbus žingsnis, nes jis atvėrė galimybes Vilniaus universiteto mokslininkams dalyvauti svarbių Europos sveikatos, senėjimo ir išėjimo į pensiją mokslinių tyrimų erdvėje. Pirmą kartą mūsų mokslininkai dalyvaus SHARE 7-osios bangos tyrime, kurio metu numatoma ištirti tokias esmines gyvenimo sritis kaip gyvenimo kokybė, fizinė ir psichinė sveikata, socioekonominiai rodikliai, šeima ir socialiniai tinklai.

„Dėka HUMRE infrastruktūros ir užmegztų svarbių tarptautinio bendradarbiavimo ryšių, visų pakopų studentai bei mokslininkai galės naudotis naujausia įranga, skirta žmogaus elgesiui tyrinėti, taip pat įsitrauks į tarptautinius žmogaus gerovės ir raidos tyrimus“, – džiaugiasi VU Filosofijos fakulteto dekanas prof. Arūnas Poviliūnas.

VU Filosofijos fakulteto informacija

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos