Jankauskas Platonas virselisVilniaus universiteto leidykla išleido prof. Skirmanto Jankausko monografiją „Platonas: filosofavimas grožio akivaizdoje“, Vilnius: Vilniaus universiteto leidykla, 2015. – 516 p. Knygos viršelis – parsisiųsti. Knygos turinys – parsisiųsti.

Monografija apibendrina maždaug dešimtmetį trukusius Platono dialogų tyrinėjimus. Šiame tyrinėjime yra susitelkta ties tais dialogais, kuriuos sąlygiškai būtų galima vadinti dialogais apie sielą. Nūdieniškai formuluojant, tai – dialogai, kuriuose yra santykinai išdidinta filosofavimo subjekto problematika. Šis probleminis aspektas interpretuojant antikos tekstus tradiciškai yra ignoruojamas, mat remiamasi požiūriu, kad antikinis mąstymas plėtojosi kaip pasyvi veikla, kuri numatė vien pažinimo dalyką. Monografijoje sekama dekartiškuoju požiūriu, kad  mąstymo subjektas įsisteigia kaskart, kai tik pamąstoma. Todėl daroma ne tik išvada, kad ir antikos filosofavimas visgi numano mąstymo subjektą, bet ir išvada, kad specifinė šio subjekto konstitucija lemia antikos filosofijos samprotavimų kryptį ir turinius. Šios išvados detalizuojamos ir grindžiamos pirmajame šios monografijos skyriuje, kuriame pateikiama konceptualinė tyrinėjimų schema ir sutrauktai pademonstruojama, kas, žvelgiant tokios koncepcijos perspektyva, lemia problemines slinktis tarp tyrinėjime pasirinktų Platono dialogų ir kaip galimai konstruojasi dialoguose gvildenamų problemų platoniškieji sprendimai. Monografija išsiskiria tuo, kad joje naujai interpretuojama platoniškoji kilnios meilės samprata. Apmąstydamas sielos kaip filosofavimo subjekto būdą, Platonas nustato meilę esant palankiausia natūralia būsena filosofavimo siekiams realizuoti. Santykyje tarp brandaus vyro ir gražaus berniuko, t. y. grožio akivaizdoje, eksploatuojant ir pažabojant tarp seksualumo ir dieviškumo tarpstantį erotiškumą, filosofuojančiojo mąstymui prieinama tampa etinės prigimties būtis.

Prof. Rita Šerpytytė savo recenzijoje teigia, kad „monografijos autorius sėkmingai laviruoja tarp antikinio ir moderniojo mąstymo diskursų, sudarydamas galimybę skaitytojui ne tik, kartu su Platonu kontempliuojant grožį, mėginti pasikelti iki uždangės srities, bet sykiu ir analitiškai perprasti metaforiškai suformuluotas iškiliojo antikos klasiko įžvalgas“.

Prof. J. Rubavičienė pastebi, kad „galima konstatuoti akivaizdų monografijos autoriaus mąstymo savitumą interpretuojant platoniškąjį filosofavimą. Nors Platono filosofijos tyrinėtojai sutartinai konstatuoja, kad šio klasiko mąstyme iškili ir būties, ir etinė problematika, tačiau paprastai viena iš probleminių sričių paaukojama kitai. Skirmantas Jankauskas gana įtikinamai parodo, kad Platonas vis mėgina susieti abiejų probleminių sričių sprendimus ir kad tai jam pavyksta padaryti jo filosofavimą vainikuojančiame dialoge apie teisingumą, t. y. Valstybėje“.

LMTlogo

Monografijos leidybą finansavo Lietuvos mokslo taryba pagal paramą leidiniams išleisti.

 

Leidinį galite įsigyti VU Filosofijos fakulteto Filosofijos katedroje, 311 kab. (3 aukštas).

Kontaktinis asmuo:
Renata Bikauskaitė
Tel.: +37052667617
El. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos