VU stogai dangus2016-ųjų metų spalio 21-22 d. kviečiame Jus į trečiąją mokslinę konferenciją „Švietimo politika ir kultūra: nuoseklios ir radikalios transformacijos“.

Globalus pasaulis yra paženklintas augančios medijų įtakos, nekontroliuojamo vartotojiškumo ir iki šiol rinkos ekonomikos mažai paliestų sektorių marketizavimo. Būtų neteisinga nepaminėti ir nuolatinės migracijos, daugiau ar mažiau sėkmingos integracijos nulemtų įtampų tarp daugiakultūriškumo ir etnocentrizmo. Šios politinės, socialinės ir kultūrinės realijos turi didžiulį poveikį švietimui ir ugdymui, reikalaudamos įvairių transformacijų. Greitai kintančiame pasaulyje žodis „transformacijos” tampa vienu iš dažniausiai vartojamų šalia tokių sąvokų, kaip antai: globalizacija, medijos, technologijos. Tačiau po tomis transformacijomis dažnai slepiasi ikitolinių viešųjų praktikų inercija, suteikianti socialinių sričių transformacijoms oksimorono pavidalą. Tai verčia kelti klausimus: kiek transformacijos švietime ir ugdyme yra nuoseklios ir kiek - radikalios? Koks yra transformacijų tikslas ir kam jos naudingos?

Transformacijos, kurios bus aptariamos šioje konferencijoje, stebimos ir švietimo politikoje, ir kultūroje. Svarbu pažymėti, jog švietimo politika ir kultūra yra vienas nuo kito priklausantys laukai. Viena vertus, galima teigti, kad globalūs ir nacionaliniai politiniai sprendimai nulemia kultūros pokyčius. Kita vertus, kintantys kultūriniai kontekstai taip pat skatina priimti skubius politinius sprendimus, kurie turi atliepti tarpkultūrinę, daugiakultūrinę ir etnokultūrinę ugdymo problematiką. Transformacijų kompleksiškumas švietime reikalauja tarpdisciplininės tyrėjų, politikų, praktikų perspektyvos ir plataus požiūrio į problemas, kurios liečia visus ugdymo lauko veikėjus: mokytojus, mokinius, dėstytojus, studentus, tėvus, neformalaus ugdymo dalyvius, švietimo administratorius ir politikus. Konferencijoje kviečiama aptarti šiuos su švietimo politika ir kultūra susijusius klausimus:

  • globaliąsias ir lokaliąsias, socialines ir edukacines tendencijas, darančias įtaką švietimo politikos sprendimams;
  • tarpkultūrinio, daugiakultūrinio ir etnokultūrinio ugdymo politiką;
  • ugdymo įstaigų (mokyklos, universiteto ir t.t.) kultūros pokyčius;
  • pedagogų rengimo ir kvalifikacijos tobulinimo problemas ir iššūkius.

Konferenciją organizuoja Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Edukologijos katedra, VU Švietimo politikos centras ir VU Pedagogikos centras.

Registracija į konferenciją vykdoma iki 2016 m. birželio 15 d.

Konferencijos kalbos: anglų ir lietuvių.

Kvietimas į konferenciją lietuvių kalba.

Kvietimas į konferenciją anglų kalba.

Konferencijos interneto svetainė

Konferencijos el. paštas:  

Tel. Nr. +370 5 266 76 25, +370 5 266 76 24


Leif Runar Forsth ir Bodil Nordvik paskaitos

2015 spalio 19-23 dienomis Vilniaus universitete paskaitas kūrybiškumo ugdymo tema skaitė lektoriai iš Norvegijos kūrybiškumo instituto Leif Runar Forsth ir Bodil Nordvik. Paskaitos dalyviams taip pat buvo pristatyta Leif Runar Forsth knyga Naujas praktinis mąstymas: sisteminis ir kūrybiškas problemų sprendimas.

Paskaitos „Kūrybiškumo ugdymas mokykloje“ įrašas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos