VU Psichologijos laboratorija 2018. E.Kurausko nuotrauka smVilniaus universiteto (VU) Filosofijos fakulteto „Psichologijos laboratorija“ sulaukė didelio moksleivių susidomėjimo. Šeštadieniais būrys 10–12 klasių moksleivių iš įvairių Lietuvos miestų renkasi į paskaitas ir seminarus, kuriuose yra supažindinami su psichologijos mokslo pagrindais, naujausiais ir aktualiausiais Lietuvos bei pasaulio psichologijos mokslo pasiekimais.

Siekiant, kad moksleiviai susidarytų visuminį vaizdą apie psichologijos mokslą, apimantį labai skirtingas psichologijos sritis, kiekviena iš 5 paskaitų skiriama gilintis vis į kitą psichologijos sritį, kurią moksleiviams pristato vieni geriausių jos žinovų.

Pirmoji „Psichologijos laboratorijos“ paskaita buvo skirta raidos psichologijai, nagrinėjančiai žmogaus elgesį, psichikos procesus, tai, kaip paveldimumas ir ugdymas lemia asmens būdo bruožus ar santykius su kitais žmonėmis. Paskaitoje doc. dr. Lauryna Rakickienė moksleivius supažindino su įvairaus amžiaus tarpsniams būdingais pažintiniais, psichosocialiniais ir kitais bruožais.

„Psichologija man visada asocijuodavosi su kabinetu. Tas „paciento–gydytojo“ vaizdinys mane atbaidydavo nuo psichologijos. Bet jaučiau, kad psichologija gali būti kažkas daugiau. Facebook’e pamačiusi kvietimą, iškart užsiregistravau į Psichologijos laboratoriją ir tai buvo nuostabus sprendimas! Čia sužinojau, kiek įvairių sričių nagrinėja psichologija, susipažinau su atvirais ir šiltais žmonėmis. Kaskart labai laukiu šeštadienių! Tai puiki patirtis, akiračio praplėtimas ir maloniai praleistas laikas. Dėl paskaitų ir seminarų į įvairias situacijas pradėjau žiūrėti kitu kampu“, – džiaugiasi Karolina Banytė, Vilniaus Žirmūnų gimnazijos mokinė.

Antrojoje paskaitoje doc. dr. Algimantas Švegžda kartu su lektoriumi Kęstučiu Dragūnevičiumi moksleiviams pristatė biologinius elgesio pagrindus ir supažindino su kognityvine psichologija. Lektoriai moksleiviams atskleidė glaudžias mūsų psichikos ir organizmo sąsajas: kaip emocijos, mąstymas ir judėjimas priklauso nuo organizme vykstančių procesų, nuo elektrocheminių signalų, kurie keliauja nervais ir yra apdorojami sudėtingiausiame biologiniame kompiuteryje – žmogaus smegenyse. Moksleiviai taip pat sužinojo apie pažintines sritis – jutimus, suvokimą, dėmesį, atmintį, mąstymą, kalbą, intelektą, be kurių asmuo negali visavertiškai funkcionuoti pasaulyje.

„Čia išgirdau apie kelias kasdienybėje praversiančias teorijas, padedančias geriau suprasti save ir kitus. Dabar geriau suprantu vyksmus, kurie nutinka man ar mano draugams. Įgytos žinios praplėtė mano akiratį ir skatina domėtis psichologija giliau“, – teigia Emilija Buivydaitė, Vilniaus Užupio gimnazijos moksleivė.

Doc. dr. Antanas Kairys, 2016 m. studentų išrinktas geriausiu dėstytoju, moksleivius supažindino su paslaptinga žmogaus prigimtimi. Pasak lektoriaus, nors šiuo klausimu sukurta labai daug teorijų, aiškaus ir vienareikšmiško atsakymo iki šiol nerasta, nes tarp žmonių esama labai daug skirtumų, apsunkinančių vienos visiems tinkančios teorijos paieškas.

Profesorė dr. Laima Bulotaitė, sveikatos psichologijos ekspertė, moksleivius supažindino su psichologiniais aspektais, palaikančiais žmogaus sveikatą ar ją žalingai veikiančiais. Mokslininkė atskleidė ryšį tarp žmogaus kūno ir psichikos, atsakė į klausimus, ar sveikata tėra ligos nebuvimas ir kur riba tarp sveikatos ir nesveikatos.

„Psichologijos laboratoriją“ rekomenduočiau visiems moksleiviams, nes paskaitos padėjo suprasti daug dalykų, pavyzdžiui, kaip veikia žmogaus smegenys, kodėl žmonės vienaip ar kitaip elgiasi. Dar rekomenduočiau dėl bendro išsilavinimo, įdomių dėstytojų ir galimybės sutikti bendraminčių“, – įspūdžiais dalijosi Barbora Olšauskaitė, Vilniaus Užupio gimnazijos mokinė.

Paskutinėje paskaitoje ir seminaruose, vyksiančiuose  balandžio 21 d., klinikinės psichologijos atstovė dr. Vaiva Klimaitė, vadovaujanti Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijos skyriui, moksleiviams papasakos apie psichikos sutrikimus, nagrinės, kuo skiriasi „normalus“ ir „pamišęs“ žmogus, atskleis, ar tai iš tiesų skirtingi dalykai, ar riba tarp normalaus ir nenormalaus kur kas mažesnė, nei galime įsivaizduoti.

„Psichologijos laboratorija“ vyksta nuo 2017 m. lapkričio 18 d. iki 2018 m. balandžio 21 d. VU įgyvendinamo projekto tikslas – padėti moksleiviams susidaryti platesnį požiūrį į mokslą, jo galimybes ir praktinį pritaikomumą, pažinti savo gebėjimus, nes tai ateityje galėtų padėti pasirinkti geriausiai gabumus atitinkančią specialybę.

„Psichologijos laboratorija“ yra projekto „Nacionalinės mokslo populiarinimo sistemos plėtra ir įgyvendinimas“ (Nr. 09.3.3-ESFA-V-711-02-0001) dalis. Projektą remia Lietuvos mokslų akademija.

VU Filosofijos fakulteto informacija

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos