EK 171118 00085smAr esate girdėję pasakymus „tai savaime suprantama“, „taip ir turi būti“, „o tai kaip kitaip“? Dažniausia po šiais žodžiais slepiasi tai, ką suprasti išties sudėtinga. Lytis, atrodytų, savaime suprantamas „dalykas“, gali virsti įtemptų politinių diskusijų objektu. Religija, rodos, tokia tradicinė, gali parodyti visuomenės atsinaujinimo tendencijas. Kalba – svyruoti tarp žmonių naudojamos ir institucijų konstruojamos. (Ne)paprasti pasirinkimai gali įgauti visai kitas prasmes, o siekiamiausias dalykas – laimė – išliekantis tapatus kaip siekis, įgyja vis naujas formas kintančioje visuomenėje. Šiomis temomis suabejosime, jomis diskutuosime ir jas praktikuosime Vilniaus universiteto (VU) Socialinių mokslų laboratorijoje, skirtoje 10-12 klasių moksleiviams.

Tikslinė grupė: 10-12 klasių moksleiviai
Grupės dydis: 45 asmenys
Laboratorijos vieta: Vilniaus universiteto Filosofijos fakultetas (Universiteto g. 9, Vilnius)
Moksleivių registracija: iki š. m. spalio 7 d. (registracija pasibaigė)
Laboratorijos tvarkaraštis: 5 susitikimai, vyksiantys šeštadieniais nuo 10 iki 17 val., įskaitant pietų pertrauką su nemokamu maitinimu.

2018 m. spalio 27 d. (Pa)tiriant lytį.
Paskaitos, pristatymai ir pokalbiai apie tai, ar ir kaip biologinė ir socialinė lytis paveikia mūsų patirtis. Dalyvaus Darja Lyzenko (dėsčiusi lyčių studijas Vilniaus universitete bei vedusi lytinio švietimo užsiėmimus Vilniaus mokyklose) ir kiti lyties problematikos tyrinėtojai.

2018 m. lapkričio 10 d. Kalba visuomenėje, visuomenė kalboje.
Socialinių mokslų tyrėjų įžvalgos apie kalbą ir jos socialines reikšmes. Paskaitą skaitys sociolingvistė VU dėstytoja dr. Loreta Vaicekauskienė, o moksleiviai turės galimybę patys pabūti tiriamaisiais ir tyrėjais bei nagrinėti savo ir kitų stereotipus apie kalbą.

2018 m. lapkričio 24 d. Ką reiškia religija šiandien?
Šiuolaikinės religijų ir religingumo raiškos nagrinėjimas. Paskaitą skaitys VU dėstytoja dr. Rūta Žiliukaitė, kelianti klausimus apie jaunimo religingumą šiandieninėje Lietuvoje, be to, moksleiviai patys galės patirti ir patyrinėti šiuolaikinių religinių bendruomenių gyvenimo būdą.

2018 m. gruodžio 8 d. Socialiai apie laimę.
Diskusijos apie laimę postmodernios globalios vartotojiškos visuomenės kontekste. Moksleiviai bus skatinami įsitraukti į diskusiją kartu su klinikinės psichologijos magistre Aurelija Auškalnyte bei sociologijos magistrais Gyčiu Valatka bei Milda Pivoriūte, kelti klausimus ir ieškoti atsakymų, kaip yra įmanoma ir ką reiškia būti laimingu tokioje visuomenėje, kokioje mes gyvename.

2019 m. vasario 23 d. Kur (ne)stoti?
Paskaitos ir seminarai, kurių tikslas – ne tiek suteikti atsakymus, kiek iškelti klausimus apie gyvenimo kelio pasirinkimus šiuolaikinėje visuomenėje. Paskaitą skaitys sociologijos doktorantė Milda Pivoriūtė, aktyviai rašanti www.sociologai.lt tinklaraštyje bei tyrinėjanti amžiaus tarpsnių krizes (taip pat ir tą, kuri iškyla, baigus mokyklą). Seminaruose moksleiviai galės patys pabandyti patyrinėti profesijos pasirinkimų erdves ir galimybes.

Apie organizatorius:
VU Socialinių mokslų laboratoriją organizuoja jau 5 metus veikiančios Sociologijos akademijos iniciatoriai. Sociologijos akademija yra neformali organizacija, siekianti parodyti moksleiviams kasdienio gyvenimo aspektus iš socialinių mokslų perspektyvos. Ji grįsta neformalaus ugdymo principais, o jos tikslas – gilinti 10-12 klasių moksleivių žinias sociologijos, pilietiškumo, lyčių studijų, ekonomikos, socialinės atskirties, lingvistikos ir kitose srityse, kurios įgalintų moksleivių kritinį mąstymą, argumentuotas diskusijas bei savimonę.

Atsiliepimus apie Sociologijos akademiją kviečiame skaityti čia.

VU Socialinių mokslų laboratorijos prieiga facebook paskyroje.

Smagus fotoreportažas iš ankstesnių Sociologijos akademijos renginių moksleiviams.

3 logo mokslo populiarinimo projektas„Socialinių mokslų laboratorija“ yra projekto „Nacionalinės mokslo populiarinimo sistemos plėtra ir įgyvendinimas“ (Nr. 09.3.3-ESFA-V-711-02-0001) dalis. Projektą remia Lietuvos mokslų akademija.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos