knygos2018 m. lapkričio 14 d. Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto doktorantas Mindaugas Lankauskas gins disertaciją „Narkotikų kontrolės konstravimo ypatumai: Lietuvos atvejo analizė viešojo kanapių diskurso kontekste“ socialinių mokslų srities, sociologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Disertacijos gynimas vyks 201 aud. (Universiteto g. 9, Vilnius). Pradžia – 15 val.

Mokslinis vadovas – prof. dr. Aleksandras Dobryninas (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – 05 S).

Disertacijos gynimo krypties tarybos sudėtis:
prof. dr. Arūnas Poviliūnas – tarybos pirmininkas (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – 05 S);
prof. habil. dr. Viktoras Justickis (Mykolo Romerio universitetas, socialiniai mokslai, teisė – 01 S);
doc. dr. Liutauras Kraniauskas (Klaipėdos universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – 05S);
prof. dr. Dina Siegel (Utrechto universitetas, Nyderlandai, socialiniai mokslai, sociologija – 05 S);
doc. dr. Rūta Žiliukaitė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – 05 S).

Anotacija:
Disertacijoje nagrinėjama, kaip yra organizuojama psichoaktyviosios medžiagos – kanapių – socialinė kontrolė, pasitelkiant juridines priemones ir viešąjį diskursą. Tyrimo tikslas yra išanalizuoti kanapių vartojimo socialinės kontrolės konstravimo ypatumus bei jų raišką viešajame Lietuvos kanapių kontrolės diskurse. Darbe aptariamos psichoaktyviųjų medžiagų kontrolės istorinės ištakos ir tarptautinės, abstinencijos paradigma grindžiamos, narkotikų kontrolės sistemos susiformavimo prielaidos. Temos naujumas ir aktualumas grindžiamas gilesnio mokslinio psichoaktyviųjų medžiagų kontrolės konstravimo fenomeno pažinimo siekiu, atsižvelgiant į naujausius teisinio reguliavimo kai kuriose pasaulio valstybėse ar jų teritoriniuose vienetuose pokyčius, kuriems didelės įtakos turėjo žalos mažinimo ir normalizacijos doktrinomis. Kanapių kriminalizavimas Lietuvoje analizuotas remiantis socialinės nusikaltimų tikrovės modeliu, išryškinant dominuojančių visuomenės segmentų įtaką formuluojant nusikaltimų koncepcijas. Socialinė kanapių kontrolė Lietuvoje pasižymi savita dinamika, kai nėra ryškių moralės antreprenerių viešajame kanapių kontrolės diskurse, o į psichoaktyviąsias medžiagas yra žvelgiama daugiausia per baudžiamąją ir gydomąją prizmes. Lietuvos kanapių kontrolės diskursui nėra itin būdinga „narkotikų baimių“ retorika, tačiau abstinencijos paradigma kalbant apie požiūrį į visų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą yra pakankamai ryški ir yra stipresnė nei normalizacijos doktrina.

Skaityti disertaciją.

Kontaktinis asmuo: Jūratė Rapalavičiūtė, +370 5 2667616, 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos