EVS chair 2018 Ruta ZiliukaiteVilniaus universitetas (VU) pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Europos vertybių tyrimo grupe (EVS, angl. European values study). Sutartis pasirašyta VU Filosofijos fakulteto Sociologijos ir Socialinio darbo instituto iniciatyva.

EVS yra didžiulio masto, tarptautinis, longitudinis socialinių mokslų tyrimo projektas apie asmenines ir socialines vertybes. Tai vienas žinomiausių tarptautinių socialinių mokslų lyginamųjų tyrimų projektų, atskleidžiantis, ką europiečiai galvoja apie gyvenimą, šeimą, darbą, religiją, politiką ir visuomenę, kokios vertybės žmonės yra svarbios skirtingose, ir tuo pat metu, tarpusavyje susijusiose gyvenimo srityse. EVS buvo pradėtas 1981 metais ir kartojamas kas devyneri metai, siekiant apimti kuo didesnį šalių skaičių. Iš viso jau buvo įgyvendintos keturios EVS tyrimų bangos (1981, 1990, 1999, 2008 metais). Paskutinėje EVS bangoje 2008 metais dalyvavo 46 Europos šalys. Penktoji EVS banga pradėta įgyvendinta 2017 metų rudenį.

„Pasirašyta sutartis yra svarbi ir mums, ir tarptautinei socialinių mokslų bendruomenei. Tokio masto ilgalaikiai palyginamieji tyrimai yra išskirtiniai. Kiekvienoje visuomenėje galime atlikti didesnius ar mažesnius tyrimus, skirtus pažinti tam tikros visuomenės vertybines nuostatas tam tikrose srityse tam tikru laikotarpiu. Tačiau tik kokybiški, ilgus laikotarpius ir daugelį šalių apimantys lyginamieji tyrimai suteikia unikalias galimybes paaiškinti tam tikrose visuomenėse vyraujančias vertybes lemiančius veiksnius“, – teigia VU Filosofijos fakulteto Sociologijos ir Socialinio darbo instituto direktorė dr. Rūta Žiliukaitė, nuo š. m. rugsėjo mėn. tapusi EVS nacionalinių programos direktorių asamblėjos pirmininke.

Pagal dalyvaujančių šalių skaičių EVS projektas 2017 metų pradėtoje bangoje išliko didžiausiu Europos socialinių mokslų komparatyvistiniu longitudiniu tyrimo projektu. Be to, dar 2016 m. EVS projektas sudarė bendradarbiavimo sutartį su Pasaulio vertybių tyrimo projektu (WVS, angl. World Value Survey), o tai reiškia, kad EVS tyrimo banga tapo sudėtine WVS dalimi ir EVS duomenis bus galima lyginti su kitų pasaulio žemynų šalių duomenimis.

Pasirašyta sutartis pratęsė institucijų bendradarbiavimą, užmegztą 2014 m.

Daugiau informacijos apie EVS tyrimą.

Kontaktinis asmuo: dr. Rūta Žiliukaite, , +370 5 266 7610

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos