SML2 642x410Socialiniai mokslai vaidina svarbų vaidmenį ugdant pilietiškumą, lavinant (kritinį) mąstymą, suvokimą, kaip veikia visuomenės ir kaip jos su(si)kuria savo aplinką ir bendrabūvį. Tačiau bendrojo lavinimo mokyklose socialinių mokslų problematika vis dar menkai aptariama, dėl to nukenčia moksleivių socialinių mokslų ir jų paskirties suvokimas. Norėdami užpildyti šią spragą, Vilniaus universiteto (VU) socialinių mokslų dėstytojai ir tyrėjai vyresnių klasių moksleiviams organizavo Socialinių mokslų laboratoriją, kuri susilaukė didelio moksleivių susidomėjimo.

„Labai įdomi diena! Sužinojau apie religijas daugiau, nei tikėjausi. Šiandien supratau daugiau nei per visas tikybos pamokas mokykloje kartu sudėjus“, – šis ir panašūs moksleivių paliekami atsiliepimai gerokai pakursto Socialinių mokslų laboratorijos organizatorių entuziazmą ir motyvaciją.

Šeštadieniais gausus būrys 10–12 klasių moksleivių iš įvairių Lietuvos miestų renkasi į VU Filosofijos fakultete vykstančią laboratoriją, kurioje ne tik klauso specialistų teminių paskaitų, bet ir dalyvauja diskusijose, lavinamuosiuose žaidimuose, be to, patys atlieka įvairiausius tyrimus miesto gatvėse ir kitose erdvėse, atitinkančiose nagrinėjamą temą. Iš viso numatyti penki susitikimai:

2018 m. spalio 27 d. (Pa)tiriant lytį. Apie, atrodytų, tokį savaime suprantamą dalyką kaip lytis, galintį virsti įtemptų politinių diskusijų objektu.

2018 m. lapkričio 10 d. Kalba visuomenėje, visuomenė kalboje. Apie kalbą, svyruojančią tarp žmonių vartojamos ir institucijų konstruojamos.

2018 m. lapkričio 24 d. Ką reiškia religija šiandien? Apie religiją, kuri, būdama tokia tradicinė, gali parodyti visuomenės atsinaujinimo tendencijas.

2018 m. gruodžio 8 d. Socialiai apie laimę. Apie visais laikais siekiamiausią dalyką – laimę, įgyjančią vis naujas formas kintančioje visuomenėje.

2019 m. vasario 23 d. Kur (ne)stoti? Apie gyvenimo kelio pasirinkimus šiuolaikinėje visuomenėje.

„Aš nežinau jokios kitos vietos, kur vyktų nemokamos paskaitos su profesionaliais lektoriais šiomis temomis, todėl laboratorija – tikrai išskirtinė galimybė“, – savo įspūdžiais dalijosi Rusnė Marija Poligaitė, Vilniaus Žirmūnų gimnazijos moksleivė. „Iš tikrųjų, kiekvieną kartą eidama į Socialinių mokslų laboratoriją, nežinojau, ko tikėtis. Tačiau atėjusi visada būdavau nustebinta ir sudominta – paskaitos ir praktinė veikla mane priversdavo susimąstyti, „perkratyti“ savo nuomones, stereotipus, visuomenės suvokimą. Visos išgirstos ir suvoktos mintys apie lytį, kalbą, religiją man atvėrė langą į kažkokią neapčiuopiamą laisvę, praplėtė akiratį“, – antrino Karolina Banytė iš Vilniaus Žirmūnų gimnazijos.
Iš Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos į Socialinių mokslų laboratoriją atvykstanti Gintarė Perednytė teigė: „Laboratorija išties įdomi, nes provokuojantys klausimai yra iškeliami į viešumą, išgirstami rūpimi atsakymai ir atsiranda noras toliau domėtis paskaitose išgirstais dalykais. Veiklos neįprastos, skirtingos nuo mokykloje taikomų mokymo metodų.“

Socialinių mokslų laboratorijos paskaitos vyksta nuo 2018 m. spalio 27 d. iki 2019 m. vasario 23 d. VU įgyvendinamo projekto tikslas – padėti moksleiviams susidaryti platesnį požiūrį į mokslą, jo galimybes ir praktinį pritaikomumą, pažinti savo gebėjimus, o tai ateityje galėtų padėti pasirinkti geriausiai gabumus atitinkančią specialybę.

Socialinių mokslų laboratorija yra projekto „Nacionalinės mokslo populiarinimo sistemos plėtra ir įgyvendinimas“ (Nr. 09.3.3-ESFA-V-711-02-0001) dalis. Projektą remia Lietuvos mokslų akademija.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos