dangoraiziai vilniuje 79683295 1Prognozės retai pasitvirtina, tačiau tai nėra pagrindas neprognozuoti. Kaip po 60 metų atrodys Lietuva? Kokioje socialinėje ir ekonominėje aplinkoje švęsime Vilniaus universiteto 500 metų jubiliejų?

Visose prognozėse yra mažiausiai 2 scenarijai: pesimistinis ir optimistinis. Tas pats yra ir su ateities Lietuva. Šiandien, 2019 metais, nors kai kurios neigiamos demografinės bei socialinės tendencijos jau išryškėjo, dar galime rinktis ir savo pastangomis užtikrinti valstybės stabilumą bei tautos klestėjimą.

Pagal optimistinį, socialiai atsakingą scenarijų, 2079 metais bendras gyventojų skaičius Lietuvoje sudarys apie 3,5 milijono, užimtumo lygis – apie 80 proc., vidutinis darbo užmokestis (2019 metų kainomis) – 2,5 tūkst. EUR, valstybės konsoliduotas biudžetas – apie 25 mlrd. be išorinės paramos, skurdas įveiktas. Žemės ūkyje 75 proc. sudarys ekologinė žemdirbystė. Visa šalies teritorija bus harmoningai apgyvendinta (dominuos nulinės emisijos gyvenvietės ir išmanieji namai).

Diskusija 2 1Tačiau, jeigu per artimiausius 5-6 metus Lietuvoje nesugebėsime labiau pajungti ekonominės plėtros socialinei raidai, 2079 metais šalyje gali likti tik apie 1,450 mln. gyventojų. Vidutinis darbo užmokestis (2019 metų kainomis) sudarys apie 2 tūkst. EUR, skurdo lygis viršys 50 proc. Valstybės konsoliduotas biudžetas sumažės iki 4,5 mlrd. EUR, todėl viešosios paslaugos bus teikiamos tik Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestuose bei jų apylinkėse.

O gal visa tai yra nesvarbu? Gal iki to laiko mus pakeis robotai, kuriems socialinės ir politinės visuomenės raidos trajektorijos nėra svarbios?

2019 m. gegužės 2 d. susitikime 17.30 val., VU Aula Parva (Universiteto g. 3, Vilnius) diskusijoje, kurią organizuoja VU Sociologijos ir socialinio darbo institutas. Prof. B. Gruževskis, prof. O. Rukšėnas ir doc. R. Žiliukaitė pristatys Lietuvos klestėjimo trajektorijas bei laisvoje diskusijoje su auditorija aptars klestėjimą užtikrinančias priemones. Maloniai kviečiame dalyvauti.

Prieš renginį lauksime Jūsų VU kavinėje nuo 17.00 val. Renginio trukmė 1,5 val. Registracija į renginį 

Vietų skaičius ribotas, todėl, jeigu užsiregistruosite, tačiau vėliau pakeisite savo planus, prašome pranešti 
el. p. adresu  

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos