IMG 7609a2019 m. rugpjūčio 19-26 d. VU Azijos ir transkultūrinių studijų institutas organizavo tarptautinę vasaros mokyklą „International South Asian Studies Summer School“, skirtą tarpdisciplininėms Pietų Azijos studijoms. Nepaisant to, kad Pietų Azija buvo ir yra kultūriškai turtingas bei geo-politiškai svarbus regionas, dabartiniame pasaulyje pagrindinis dėmesys, kalbant apie Aziją krypsta į Kiniją ir Japoniją. Šiuo renginiu siekta skatinti mokslinį susidomėjimą  Pietų Azijos regionu ir didinti Vilniaus universitete vykdomų šio regiono studijų tarptautiškumą.

Savaitę trukusiame renginyje kiekvieną dieną vyko paskaitos ir praktiniai seminarai, kurių tikslas buvo atskleisti Pietų Azijos regiono problemiškumą, susipažinti su disciplininiu daugiaperspektyviškumu bei tarpusavyje pasidalinti turimomis žiniomis ir patirtimis. Vasaros mokykloje dalyvavo bakalauro, magistrantūros ir doktorantūros studentai iš Indijos, Pakistano, Italijos, Švedijos, Ukrainos ir Lietuvos. Hindi kalbos seminarus bei įvairias teorines paskaitas skaitė mokslininkai iš Italijos (Sapienzos universitetas), Jungtinės Karalystės (Loughborough universitetas), Danijos (Aarhus universitetas), Švedijos (Upsalos universitetas), Lenkijos (Adomo Mickevičiaus universitetas) bei Lietuvos (Vilniaus universitetas).

IMG 7618aDoc. Dr. Deimantas Valančiūnas aptarė Šri Lankos pilietinio karo, etninio judėjimo ir diasporos vaizdavimą kine ir literatūroje. Dr. Kristina Garalytė skaitė pranešimą apie studentų politinį aktyvizmą Pietų Azijos regione, remdamasi savo etnografiniu tyrimu Indijos universitetuose. Doc. Dr. Konstantinas Andrijauskas prie Pietų Azijos regiono priėjo iš politinės-ekonominės perspektyvos, apžvelgdamas Himalajų infrastruktūrą, įvertindamas geopolitinę regiono situaciją bei Kinijos vaidmenį jame. Sapienzos universiteto Romoje profesorė dr. Sanjukta Das Gupta vasaros mokyklos dalyvius supažindino su Indijos kastų fenomenu, adivasių (Indijos autochtonų) istorija bei Indijos moterų socio-politiniais judėjimais. Dr. Heinz Werner Wessler iš Upsalos universiteto apžvelgė Indijos ir Pakistano dviejų tautų atsiradimo koncepciją pokolonijiniu laikotarpiu bei islamo įtaką Pietų Azijos regionui. Dr. Clelia Cleli iš Loughborough Universiteto D. Britanijoje supažindino su bangladešiečių diaspora Londone bei kokybinių sociologinių tyrimų specifika. Danijos Aarhus universiteto dėstytojas dr. Vivek Shukla analizavo Indijos politikų hindi kalbos retoriką pastarųjų Indijos parlamento rinkimų kontekste. Dr. Monika Browarcyk iš Lenkijos Poznanės Adomo Mickevičiaus universiteto vasaros mokyklos dalyvius supažindino su Dalitų ir Indijos moterų literatūra.

Praktinių Hindi kalbos dirbtuvių metu studentai skaitė ir vertė hindi kalbos tekstus, o VU Azijos ir transkultūrinių studijų instituto hindi kalbos dėstytojai turėjo puikią progą pasisemti pedagoginių įgūdžių iš užsienio kolegų. Vakarais vyko kultūrinė programa, kurios metu Gabija Vosyliūtė mokė mehendi meno, o Kristina Dolinina - Bolivudo šokių. Penktadienio vakarą Deimantas Valančiūnas surengė dokumentinio filmo Superman of Malegaon (rež. Faiza Ahmad Khan) peržiūrą ir diskusiją Užupio menų inkubatoriuje. Vasaros mokyklą pabaigė nuo šių mokslo metų prie Vilniaus universiteto bendruomenės prisijungiantis prof. Victor de Munck iš Niu Jorko valstijos universiteto (JAV), pasidalindamas savo etnografinėmis refleksijomis iš lauko tyrimo Šri Lankos kaime.

IMG 7786aUžsienio svečiai paskutinėmis renginio dienomis buvo supažindinti su Lietuvos istorija. Šeštadienį dalyviai lankėsi Trakuose, o sekmadienį kartu su VU Azijos ir transkultūrinių studijų instituto lektore bei Užsienio reikalų ministerijos Lotynų Amerikos, Afrikos, Azijos ir Ramiojo vandenyno departamento vadove Diana Mickevičienė turėjo galimybę susipažinti su Vilniaus senamiesčiu ir Pietų Azijos ir Lietuvos istorinėmis sąsajomis.

Azijos ir transkultūrinių studijų institutas džiaugiasi sklandžiai praėjusiu renginiu, išplėstomis žiniomis ir užmegztomis naujomis ir įtvirtintomis senomis draugystėmis bei tikisi rengti Pietų Azijos studijų mokyklą ir kitą vasarą. 
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos