Books 1 21 copy copy copyŠ. m. rugsėjo 27 d. Psichologijos instituto doktorantė MARIJA MISELYTĖ gins disertaciją „Proaktyvus elgesys darbe: organizacinių, socialinių, darbo ir asmeninių išteklių reikšmė“ psichologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.
Disertacijos gynimas vyks 201 aud. (Universiteto g. 9, Vilnius). Pradžia – 12 val.

 

Mokslinė vadovė – doc. dr. Dalia Bagdžiūnienė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006).

Disertacijos gynimo krypties tarybos sudėtis:
prof. dr. Albinas Bagdonas – tarybos pirmininkas (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006);
prof. dr. Linas Bieliauskas (Mičigano universitetas, JAV, socialiniai mokslai, psichologija – S 006);
prof. dr. Loreta Bukšnytė - Marmienė (Vytauto Didžiojo universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006);
doc. dr. Dalia Nasvytienė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006);
prof. dr. Gintautas Valickas (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006).

Anotacija:
Tyrimo tikslas: ištirti organizacinius, socialinius, darbo ir asmeninius išteklius, kurie yra susiję ir predict darbuotojų strateginį, užduočių atlikimo bei asmens ir aplinkos dermės proaktyvaus elgesio tipus. A total of 386 employees from various Lithuanian organizations were surveyed online. Tyrimas atskleidė, kad organizaciniai, socialiniai, darbo ir asmeniniai ištekliai yra svarbūs strateginiam, užduočių atlikimo bei asmens ir aplinkos dermės proaktyviam elgesiui, bet skiriasi jų reikšmingumas. Strateginį proaktyvų elgesį geriausiai predict įtraukiantis vadovavimas ir autonomija darbe, o asmeniniai ištekliai - profesinis saviveiksmingumas ir suvokiamas vaidmens lankstumas - veikia kaip tarpiniai kintamieji (mediatoriai) šioms prielaidoms prognozuojant strateginį proaktyvų elgesį. Užduočių atlikimo proaktyvų elgesį geriausiai predict autonomija darbe ir kolegų proaktyvus elgesys, o tarpiniai kintamieji šiuose ryšiuose – suvokiamas vaidmens lankstumas, profesinis saviveiksmingumas bei žemiau išreikštas rutinos darbe siekimas. Asmens ir aplinkos dermės proaktyvus elgesys geriausiai yra predictmas organizacijos orientacijos į naujoves ir darbuotojams teikiamo grįžtamojo ryšio. Visus tris proaktyvaus elgesio tipus predict asmeniniai ištekliai - profesinis saviveiksmingumas, suvokiamas vaidmens lankstumas, low routine seeking, vidinė motyvacija ir įsitraukimas į darbą. Darbuotojų amžius, užimamos pareigos ir darbo stažas organizacijoje yra susiję su proaktyvaus elgesio tipų raiška.

Skaityti disertaciją

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616
el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos