booksŠ. m. rugsėjo 27 d. Psichologijos instituto doktorantė GIEDRĖ AMBRULAITIENĖ gins disertaciją „Simuliacinių karinių operacijų aplinkybių vertinimo tikslumo veiksniai“ socialinių mokslų srities, psichologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.
Disertacijos gynimas vyks 201 aud. (Universiteto g. 9, Vilnius). Pradžia – 15 val.

 

Mokslinis vadovas – prof. dr. Albinas Bagdonas (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006).

Disertacijos gynimo krypties tarybos sudėtis:
prof. dr. Laima Bulotaitė – tarybos pirmininkė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006);
doc. dr. Dalia Bagdžiūnienė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006);
prof. dr. Linas Bieliauskas (Mičigano universitetas, JAV, socialiniai mokslai, psichologija – S 006);
doc. dr. Alfredas Laurinavičius (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006);
doc. dr. Jurgita Lazauskaitė-Zabielskė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006).

Anotacija:
Tikslas. Ištirti (nustatyti) jaunesniųjų karininkų simuliacinių karinių operacijų aplinkybių vertinimo tikslumo veiksnius.
Tyrime taikytos metodikos: simuliacinių karinių operacijų (toliau – SKO) aplinkybių vertinimo tikslumo, bendrų ir specifinių užduočių atlikčių saviveiksmingumo, suvoktos praradimų rizikos ir NEO-FFI.
Rezultatai. Tyrimo rezultatai rodo, kad karinis laipsnis statistiškai reikšmingai teigiamai koreliuoja su SKO aplinkybių vertinimo tikslumu. Gautos statistiškai reikšmingos teigiamos koreliacijos tarp sąmoningumo bruožo ir SKO aplinkybių vertinimo tikslumo, taip pat tarp karininkų bendrų bei specifinių užduočių atlikčių saviveiksmingumo ir SKO aplinkybių vertinimo tikslumo. Nustatyta, kad suvokta praradimų rizika statistiškai reikšmingai neigiamai koreliuoja su SKO aplinkybių vertinimo tikslumu.
Kelių analizės metodu buvo nustatyti SKO aplinkybių vertinimo tikslumą prognozuojantys veiksniai: karinis laipsnis, sąmoningumas, specifinių užduočių atlikčių saviveiksmingumas ir suvokta turto praradimo rizika.
Išvados. Apibendrinant turimus rezultatus padaryta išvada, kad sociodemografiniai ir psichologiniai veiksniai yra susiję su SKO aplinkybių vertinimo tikslumu. Aukštesnio laipsnio jaunesnieji karininkai SKO aplinkybes vertina tiksliau. Sąmoningumui didėjant, jaunesnieji karininkai yra labiau įsitikinę tuo, kad gali sėkmingai atlikti specifines karines užduotis. Taip pat jaunesnieji karininkai, labiau tikintys sėkminga specifinės užduoties atliktimi, turto praradimo riziką supranta kaip mažesnę ir dėl to geba tiksliau vertinti SKO aplinkybes.

Skaityti disertaciją

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616
el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos