architecture 768432 1920Lapkričio 22 d. 9.45 val. Vilniaus universiteto Mažojoje Auloje (Universiteto g. 3) žymus sociologas Michael Burawoy skaitys pranešimą „Viešoji sociologija: iššūkiai ir perspektyvos“, XI-oje nacionalinėje Lietuvos sociologų draugijos konferencijoje „Sociologija be ribų: anapus žmogiškumo“. Kviečiame klausytis paskaitos!
 
Michael Burawoy – viešosios sociologijos proponentas, raginantis susimąstyti kaip sociologijos žinios kuriamos ir perduodamos skirtingoms publikoms, kaip sociologai savo sociologiniu žinojimu gali prisidėti įgalindami įvairias grupes, kurti socialinius pokyčius, didinančius šių grupių ar visuomenės gerovę.

Praėjusią savaitę prasidėjusi ir vis labiau įsibėgėjanti Lietuvos universitetų dėstytojų ir studentų mobilizacija masiniams protestams, taip pat kitoms viešojo sektoriaus grupėms planuojamus streikus ir kitas protesto akcijas, M. Burawoy atvykimas  į Lietuvą, rodos, yra kaip niekada savalaikis.

2017 metais  paskelbtame straipsnyje „Socialiniai judėjimai neoliberalizmo amžiuje“, M. Burawoy rašo apie tai, kaip marketizacijos jėgos skatina naujų socialinių judėjimų atsiradimą, žmonių mobilizaciją kovai ne tiek institucijų viduje, o prieš institucijas. Naujuosius socialinius judėjimusi, atsirandančius tiek Lotinų Amerikoje, tiek Afrikoje, tiek vidurio ir rytų Europoje įkvepia vis labiau plintantis įsitikinimas, kad stambus kapitalas nusavino  rinkiminę demokratiją, teliko tik neveiksmingi ritualizuoti veiksmai, o galios vieta yra nebe politikoje, o kapitalo-valstybės ryšyje. 

M. Burawoy kritikuoja pastaruosius dešimtmečius universitetuose stebimus pokyčius ir jų pasekmes žinojimui ir viešam interesui. Jis rašo, kad „studentai, kažkada buvę tautų ateities pasididžiavimu ir džiaugsmu, šiuo metu yra priversti kovoti dėl išgyvenimo, iš piliečių yra paverčiami tik vartotojais, viešojo švietimo reikšmė buvo iškreipta...“ Norint paaiškinti masinius protestus turi matyti bendresnį socialinių, ekonominių ir politinių aplinkybių kontekstą.
Šiuo metu Michael Burawoy yra Kalifornijos universiteto Berklyje (JAV) profesorius, pirmininkauja Berklio fakultetų asociacijai, taip pat yra buvęs Amerikos sociologijos asociacijos prezidentu (ASA), Sociologų tarptautinės asociacijos (ISA) prezidentu, yra ISA žurnalo steigėjas.
 
Šių metų Lietuvos sociologijos draugijos konferencijoje pristatant savo nuveiktus darbus ir atliktus tyrimus,  kviečiame drauge pasvarstyti, kokią įtaką poshumanistinė ir transhumanistinė paradigmos turi sociologijai.
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos