books 690219 960 720 copy2020 m. birželio 12 d. Sociologijos ir socialinio darbo instituto doktorantė Jūratė Charenkova gins disertaciją „Vyresnio amžiaus asmenų tapatumo tęstinumo prielaidos persikeliant į globos įstaigą“ sociologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Pradžia 11 val. Stebėti disertacijos gynimą galite nuotoliniu būdu pasinaudodami nuoroda: https://bit.ly/2X5yupN

Mokslinė vadovė – doc. dr. Violeta Gevorgianienė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005).

Disertacijos gynimo tarybos sudėtis:
prof. dr. Laimutė Žalimienė – tarybos pirmininkė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005).
doc. dr. Sarmitė Mikulionienė (Lietuvos socialinių tyrimų centras, socialiniai mokslai, sociologija – S 005),
doc. dr. Rasa Naujanienė (Vytauto Didžiojo universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005),
doc. dr. Donata Petružytė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005),
prof. dr. Mai Yamaguchi (Japonijos Liuteronų koledžas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005).

Anotacija:
Persikėlus į globos įstaigą vyresnio amžiaus asmenų patiriami pokyčiai – nauja fizinė ir socialinė aplinka, nauji žmonės, nauja kasdienė rutina – turi žymų poveikį galimybei tęsti įprastą gyvenimo stilių, taigi kelia grėsmę asmens tapatumui. Mokslinėje literatūroje pabrėžiama, kad iki persikėlimo asmens turėto gyvenimo būdo ir įpročių tęstinumo užtikrinimas yra be galo svarbi sąlyga, turinti teigiamos įtakos tapatumo (at)kūrimui ir su persikėlimu siejamų iššūkių įveikai. Disertacijos tyrimu buvo siekiama konstruktyvistine grindžiamąja teorija paaiškinti socialiai globojamų vyresnio amžiaus asmenų tapatumo tęstinumą persikėlus į globos įstaigą.
Disertacijos tyrimas atskleidė, kad persikėlimas į globos įstaigą vyresnio amžiaus asmenims yra ypač sudėtinga patirtis, susijusi su ženkliais asmeninių lūkesčių dėl globos senatvėje, savivaizdžio ir įprasto gyvenimo būdo pokyčiais. Siekiant atkurti įprastą gyvenimo būdą ir patiriamų pokyčių kontekste išsaugoti tapatumo tęstinumo jausmą persikėlus vyresnio amžiaus asmenims yra svarbios penkios tapatumo tęstinumo prielaidos: asmeniškai prasmingas ryšys, trokštamas aktyvumo lygis, teigiama nuostata savo gyvenimo atžvilgiu, savarankiškumas ir kontrolės pojūtis ir namų pojūčio (su)kūrimas. Šalia šių prielaidų atradimo vyresnio amžiaus asmenys naudojo tris adaptacines strategijas: tęstinumo, kompensavimo ir privalumų atradimo. Tyrimo duomenys atskleidė, kad tapatumo (re)konstravimas yra kūrybinis, laiko ir sąmoningų vyresnio amžiaus asmens pastangų reikalaujantis procesas, net jei jo persikėlimas į globos įstaigą buvo planuotas ir savanoriškas.

Skaityti disertaciją

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616
el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos