Miglė1aVU Filosofijos fakulteto psichologijos magistro studentė Miglė Marcinkevičiūtė turėjo galimybę studijų metu įgytas kompetencijas išbandyti studentų mokslinių tyrimų projekte „2016-2019 m. Lietuvoje įvykusių savižudybių psichologinės autopsijos duomenų analizė“. Vadovaujama Suicidologijos tyrimų centro mokslininkės profesorės Danutės Gailienės Miglė atliko kokybinę įvykusių savižudybių psichologinės autopsijos duomenų analizę, pasitelkiant specialią kompiuterinę kokybinių duomenų analizės programą atlas.ti.
 
Dalyvavimą projekte Miglė įvardija kaip neįtikėtiną augimo galimybę. Darbas profesionalioje komandoje, galimybė pamatyti Suicidologijos tyrimų centro darbą iš vidaus – tai turi didelę vertę pradedančiam specialistui. „Aš gavau terpę ugdyti savo įgūdžius, diskutuoti, tartis, gavau duomenis, kurių pati nebūčiau galėjusi surinkti.“, - privalumus dalyvaujant šiame projekte vardija studentė.
 
Užduoties atlikimas nuo pradžios iki pabaigos, su palaikymu ir lanksčia supervizijos galimybe, pasak Miglės, yra viena geriausių studijavimo patirčių. Tuo pačiu atliekamo tyrimo tema projekto rėmuose sutampa ir su jos magistro baigiamojo darbo tema. „Pagrindinis noras buvo paanalizuoti vyrų suicidiškumo ypatumus ir pasižiūrėti, ką mums gali apie savižudybės procesus papasakoti artimieji. Atsiremiant į gautus rezultatus, man buvo svarbu įsivertinti, kaip artimųjų biografiniai pasakojimai apie nusižudžiusiuosius gali padėti suprasti, kuri savižudybės proceso dalis yra matoma žmogui iš šalies. Taip pat, jų pasakojimai padėjo vertinti vyrų savižudybes per socialinę vyriškumo prizmę ir atrasti kabliukų, kuria kryptimi galima ieškoti vyrų suicidiškumo prielaidų.“, - apie tyrimą pasakoja Miglė.
 
Dalyvavimas šiame projekte leido studentei giliau suprasti kokybinių duomenų analizės esmę ir praktiškai atlikti visą pilną kokybinių duomenų analizės procedūrą. Kaip pastebi pati Miglė, šios praktikos metu jai išaugo pasitikėjimas kokybiniais tyrimais. „Psichologijos mokslas apskritai yra gana subtilus, o tyrimų projektai sudėtingi siekiant suvaldyti kintamuosius bei išgryninti vieną ar kitą konstruktą. Vis dėlto, atskleidžiamoji analizė ir sistematiškas biografinių interviu kodavimas suteikia galimybę susidaryti bendrą vaizdą apie problemą. Tai labai įdomi tyrimų perspektyva ir tai atliepia psichologų darbo specifiką.“, - sako ji.
 
Šis projektas buvo naudingas ne tik pačiai studentei – padėjo kelti studentės mokslinę kvalifikaciją, bet Miglės atliekama veikla ženkliai prisidėjo prie vykdomo mokslinio tyrimo. Projekto metu prieitos išvados, kurias studentė formuluos kartu su tyrėjų  komanda, bus aktualios suicidologijos mokslui ir rengiant rekomendacijas savižudybių prevencijos priemonių tobulinimui.
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos