knygos copy copy copy2020 m. rugsėjo 18 d. Psichologijos instituto doktorantė Jolanta Latakienė gins disertaciją „Trumpalaikės bandymo nusižudyti intervencijos programos (ASSIP) tinkamumas taikyti Lietuvoje: pacientų perspektyva“ psichologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Pradžia 12 val. Stebėti disertacijos gynimą galite nuotoliniu būdu pasinaudodami nuorodą https://bit.ly/2ZdUE9F

Mokslinis vadovas – doc. dr. Paulius Skruibis (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija S – 006). 

Disertacijos gynimo tarybos sudėtis:

doc. dr. Neringa Grigutytė – tarybos pirmininkė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006);

prof. dr. Arūnas Germanavičius (Vilniaus universitetas, medicinos ir sveikatos mokslai, medicina – M 001);

prof. dr. Gražina Gudaitė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006);

prof.dr. Birthe Loa Knizek (Norvegijos mokslo ir technologijos universitetas, Norvegija, socialiniai mokslai, psichologija –S 006);

prof. dr. Nida Žemaitienė (Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, medicinos ir sveikatos mokslai, visuomenės sveikata – M 004).

Anotacija:

Atsižvelgiant į didesnę pakartotinių bandymų nusižudyti ir mirties dėl savižudybės riziką taikomi įvairūs pagalbos bandžiusiems nusižudyti asmenims būdai. Tačiau dažniausiai intervencijos kuriamos ir veiksmingumo tyrimai atliekami šalyse su žemu savižudybių rodikliu ir gerai išvystyta pagalbos sistema. Tad neaišku, ar jos tinkamos, pozityviai vertinamos pacientų, kitose šalyse negu buvo sukurtos – kur savižudybių rodikliai aukšti, sveikatos sistema mažiau išvystyta ir medikalizuota, vyrauja savižudybių stigma. Šiame tyrime, derinant kiekybinę ir kokybinę duomenų analizės strategijas, siekta įvertinti trumpalaikės bandymo nusižudyti intervencijos programos (angl. Attempted Suicide Short Intervention Program, ASSIP) tinkamumą taikyti Lietuvoje iš pacientų perspektyvos. Tyrime dalyvavo 19 asmenų (12 moterų ir 7 vyrai; amžiaus vidurkis 29,8 m.) po bandymo nusižudyti: 8 gavo įprastą pagalbą psichiatrijos ligoninėje, 11 gavo įprastą pagalbą kartu su ASSIP programa. Rezultatai atskleidė, kad visų pacientų psichologinė savijauta po gydymo pagerėjo – psichologinės gerovės vertinimai tapo aukštesni, sumažėjo depresyvumas. Bet suicidinių minčių intensyvumas ir bendras suicidiškumas sumažėjo tik papildomai dalyvavusiųjų ASSIP grupėje. Nevienareikšmiškai ar neigiamai vertinti įvairūs įprastos pagalbos aspektai, o atsiliepimai ASSIP programą – vien tik teigiami. Taigi ASSIP yra tinkama, įprastą pagalbą papildanti intervencija, atliepianti pacientų poreikius bendradarbiavimu ir empatija pagrįstai, savižudybėms specifiškai pagalbai.

Skaityti disertaciją

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616
el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos