books 690219 960 7202020 m. spalio 16 d. Sociologijos ir socialinio darbo instituto doktorantė Irma Budginaitė – Mačkinė gins disertaciją „Suaugę vaikai ir jų tėvai Lietuvos migracijos kontekste: kartų solidarumas ir reikšmingų asmenų tinklai“ sociologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Pradžia 14 val. Stebėti disertacijos gynimą galite nuotoliniu būdu pasinaudodami nuoroda https://bit.ly/2SsUmIq

Mokslinė vadovė – prof. dr. Irena Juozeliūnienė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija S 005)

Disertacijos gynimo tarybos sudėtis:

prof. dr. Laimutė Žalimienė – tarybos pirmininkė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005);

doc. dr. Vida Česnuitytė (Mykolo Romerio universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005);

prof. dr. Dagmar Kutsar (Tartu universitetas, Estija, socialiniai mokslai, sociologija – S 005);

prof. dr. Sarmitė Mikulionienė (Lietuvos socialinių tyrimų centras, socialiniai mokslai, sociologija – S 005);

doc. dr. Laimutė Žilinskienė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005).

Anotacija:

Atsižvelgiant į didelį Lietuvos gyventojų mobilumą, disertacijos tyrimu siekta nustatyti, koks yra pagalbos senstantiems šeimos nariams potencialas Lietuvoje vertinant migracijos kontekstą. Analizuota kartų solidarumo raiška ir reikšmingiems asmenims keliami pagalbos lūkesčiai, siekiant įvertinti, ar ir kiek šeiminiai bei kiti asmeniniai ryšiai gali būti aktyvuojami priklausomai nuo geografinio atstumo ir atsiradusių arba kintančių tėvų priežiūros poreikių. Disertacijoje remtasi kartų solidarumo prieiga, ją derinant su asmeninių tinklų analizės ir konfigūracine perspektyvomis.
Analizuojant kartų solidarumą ir reikšmingų asmenų tinklus, disertacijos tyrimu nustatytas aukštas pagalbos senstantiems šeimos nariams potencialas Lietuvoje migracijos kontekste. Pagalbos potencialas atsiskleidė keturiais aspektais: per tvirtas vertybines nuostatas dėl įsipareigojimų vyresnei kartai, per šeiminių ryšių struktūrą ir šių ryšių geografiją, per artimą šeiminių ryšių pobūdį, per galimybes tėvų priežiūrai pasitelkti reikšmingus asmenis. Tyrimas taip pat atskleidė lyčių dimensijos svarbą kartų solidarumo raiškai ir didesnius pagalbos lūkesčius reikšmingų asmenų tinklų narėms moterims nei vyrams.

Skaityti disertaciją

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616
el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos