Books 1 21 copy2021 m. vasario 25 d. Filosofijos instituto doktorantė Aistė Noreikaitė gins disertaciją „Ronaldo Dworkino praktinės filosofijos iššūkis: moralės pagrindimo klausimas” filosofijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Pradžia 13 val. Stebėti disertacijos gynimą galite nuotoliniu būdu pasinaudodami nuoroda: https://bit.ly/3aqCKXD

Mokslinis vadovas – prof. dr. Alvydas Jokubaitis (Vilniaus universitetas, humanitariniai mokslai, filosofija – H 001).

Disertacijos gynimo tarybos sudėtis:

prof. Naglis Kardelis – tarybos pirmininkas (Vilniaus universitetas, humanitariniai mokslai, filosofija – H 001);

doc. Danutė Bacevičiūtė (Vilniaus universitetas, humanitariniai mokslai, filosofija – H 001);

prof. Andrius Bielskis (Mykolo Romerio universitetas, humanitariniai mokslai, filosofija – H 001);

prof. Stephen Guest (University College London, Jungtinė Karalystė, humanitariniai mokslai, filosofija – H 001);

prof. Gintautas Mažeikis (Vytauto Didžiojo universitetas, humanitariniai mokslai, filosofija – H 001).

Anotacija:

Disertacijoje analizuojama Ronaldo Dworkino moralės samprata. Šio autoriaus nuomone, moralė yra autonomiška praktinio mąstymo sritis, kur bet koks moralės pagrindimas įmanomas ne jai „išoriškų“ teorinių ar empirinių tyrinėjimų pagalba, o vien jai „vidiniais“ moraliniais sprendiniais. Dworkino atveju, moralės autonomija glaudžiai siejama su subjektui, kaip veikėjui, būdinga „vidine“ pozicija – pirmo asmens perspektyva, ir oponuojama šiuolaikinės moralės filosofijoje dominuojančiai „išoriškai“, trečiojo asmens perspektyva besivadovaujančiai prieigai prie moralės, kuri pačią moralę paverčia ne praktinių moralės subjekto sprendimų bei veiksmų sritimi, o iš šono tyrinėjamu objektu. Disertacijoje teigiama, kad nepaisant Dworkino kritikos „išoriškai“ prieigai prie moralės, jo pateikta moralės subjektui „vidinės“ pozicijos samprata nėra pakankama, kad pasiektų keliamą tikslą – suformuluoti įtikinamą neobjektinančią prieigą prie moralės. Šį Dworkinui iššūkiu virtusį tikslą disertacijoje padeda realizuoti asmens koncepcija, suvokiama kaip pamatinė „vidinės“ pozicijos prielaida. Pastaroji padeda išvengti Dworkinui būdingo „vidinės“ pozicijos suobjektinimo bei nuosekliau paaiškina ontologinį šios pozicijos pobūdį, o taip pat rodo, kad moralės pagrindimo klausimas gali būti keliamas ir atsakomas, remiantis moralės subjektui „vidine“ perspektyva.

Skaityti disertaciją

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616
el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos