health 4861815 640Tęsiantis priėmimo į magistrantūros studijas laikotarpiui (pirmasis etapas baigsis birželio 30 d.), kviečiame iš arčiau susipažinti su Sveikatos psichologijos magistrantūros studijų programa. Šiame interviu studijų programos komiteto pirmininkė prof. Laimutė Bulotaitė išsamiai pristatė šios programos ypatumus, ugdomas kompetencijas, perspektyvas.

Papasakokite plačiau ką studijuoja, kokių kompetencijų bei kokios patirties įgyja studentai pasirinkę Sveikatos psichologijos magistrantūros studijas?

Sveikatos psichologijos studijų programą sukūrėme kaip atsaką į vis didėjančius psichologinių paslaugų poreikius sveikatos priežiūros sistemoje bei žmonių norą stiprinti savo sveikatą. Rengiame specialistus, kurie dirbdami savarankiškai ar tarpdisciplininėje komandoje drauge su kitais sveikatos priežiūros specialistais gali ženkliai prisidėti prie individo bei visuomenės sveikatos stiprinimo, sėkmingo gydymo bei sveikimo proceso bei visuomenės gerovės kėlimo. Programoje dėsto patyrę sveikatos psichologijos srities specialistai, ne tik turintys mokslo bei pedagoginius vardus, bet ir praktinės darbo sveikatos priežiūros sistemoje patirties. Studijų metu gilinamos bakalauro studijų metu įgytos psichologijos žinios, studentai supažindinami su šiuolaikiniais psichologinio įvertinimo metodais, naujausiomis psichologinio konsultavimo strategijomis, inovatyviomis prevencijos bei sveikatos stiprinimo priemonėmis.

Renkantis studijas kyla daug klausimų apie praktikos bei darbo galimybes. Gal galėtumėte plačiau papasakoti apie praktikos galimybes studijų metu, bei vėlesnes karjeros perspektyvas?

Antrais studijų metais studentai atlieka praktiką įvairiose sveikatos priežiūros įstaigose (ligoninėse, poliklinikose, reabilitacijos centruose ir pan.). Svarbu, kad studentai ne tik turėtų galimybę pritaikyti jau turimas žinias bei įgūdžius, bet ir juos tobulintų. Todėl parenkamos praktikos vietos, kuriose dirba ne vienerių metų darbo patirtį turintys psichologai, galintys pasidalinti savo patirtimi, patarti bei padrąsinti studentus-praktikantus. Praktika suteikia galimybę įvertinti savo gebėjimus ir galutinai apsispręsti dėl pasirinkto karjeros kelio. Galime tik pasidžiaugti, kad kai kurie studentai po praktikos gauna pasiūlymus įsidarbinti savo praktikos vietose. O mums tai žinia, kad studentai įgyja darbui sveikatos priežiūros sistemoje reikalingų žinių bei įgūdžių.

Kaip sekasi Sveikatos psichologijos studijų programos absolventams? Ar juos sutinkate, gal žinote, ką ir kur jie dirba?

Baigus studijas, visus absolventus kviečiame prisijungti prie internetinės sveikatos psichologų konferencijos. Tai galimybė dalintis ir gauti naujausią ir aktualiausią informaciją, susijusią su psichologinių paslaugų teikimu, kvalifikacijos kėlimu ir pan. Konferencijoje galima sužinoti apie darbo pasiūlymus, įdomias konferencijas ir pan. Per šią konferenciją turime galimybę susisiekti su visais absolventais ir informuoti juos apie VU vykstančius mokymus, paskaitas, pakviesti prisidėti prie atliekamų tyrimų, projektų ir pan. Norime, kad absolventai jaustųsi visada laukiami savo Alma Mater.

Ir pabaigai, ką patartumėte ir ko palinkėtumėte būsimiems studentams?

Baigę psichologijos bakalauro studijas studentai turi galimybę rinktis, kokioje magistro programoje jie nori toliau studijuoti. Todėl siūlau rinktis ne lengviausią, patogiausią kelią, o tą, kuris atitinka jūsų interesus, norus. Taigi, pirmiausia pasvarstykite – o ko jūs norite, apie kokį darbą svajojate. O tada galvokite, kaip tą svajonę įgyvendinti. Skirkite laiko pasidomėti ne tik skirtingomis studijų programomis, bet ir tuo, kur dirba jas baigę absolventai, kokius uždavinius sprendžia, su kokiomis problemomis susiduria. Darbas jums turi būti įdomus, patrauklus. Juk yra sakoma: susirask mylimą darbą ir tau nereikės dirbti. Jei tikrai apsisprendėte ir svajojate apie tai, kad norite padėti žmonėms rūpintis savo sveikata, įveikti ligas ir prisidėti prie visuomenės sveikatos stiprinimo – laukiame jūsų.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos