rpt2021 m. birželio 21 d. Sociologijos ir socialinio darbo instituto doktorantė RASA GENIENĖ gins disertaciją „Socialinių paslaugų vystymas ir teikimas psichosocialinę negalią turintiems asmenims stacionarių globos institucijų pertvarkos perspektyvoje“ sociologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Pradžia 9 val. Stebėti disertacijos gynimą galite nuotoliniu būdu pasinaudodami nuoroda https://bit.ly/3g9ovIc

Mokslinė vadovė – doc. dr. Eglė Šumskienė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005).

Disertacijos gynimos tarybos sudėtis:

prof. dr. Laimutė Žalimienė – tarybos pirmininkė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005);
dr. Teodor Mladenov (Dandi universitetas, Didžioji Britanija, socialiniai mokslai, sociologija – S 005);
doc. dr. Rasa Naujanienė (Vytauto Didžiojo universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005);
doc. dr. Donata Petružytė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005);
prof. dr. Dainius Pūras (Vilniaus universitetas, medicinos sveikatos mokslai, medicina – M 001).

Anotacija:

Žmonių su negalia globos deinstitucionalizacija yra perėjimas nuo institucinės globos ar kitų segreguojančių paslaugų prie sistemos, įgalinančios savarankišką gyvenimą bendruomenėje. Šiame procese dalyvauja LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, savivaldybės, nevyriausybinės organizacijos, socialinės globos įstaigos, nuo kurių sąveikos priklauso socialinės globos politikos pokyčiai teisiniame ir praktiniame lygmenyse. Disertacija buvo siekiama dekonstruoti socialinės globos politikos transformavimo procesą, jo sąsają su žmogaus teisėmis, o taip pat – pertvarkos dalyvių sąveiką kuriant bendruomeninių paslaugų turinį. Agentūrų ir ekologinės sistemų teorijos prieigų dermė ir kompleksinis deinstitucionalizacijos tyrimas leido identifikuoti pagrindinius pertvarkos trukdžius, tarp kurių – skirtingi pertvarkos dalyvių interesai, jų oportunizmas, informacijos asimetrija, politinės lyderystės ir tarpsektorinės atsakomybės trūkumas, žmonių su negalia neįtraukimas, kai jie pertvarkos procese dalyvauja tik kaip objektai (t. y. paslaugų gavėjai), tačiau jiems nesudarytos sąlygos dalyvauti juos liečiančios politikos planavimo procese. Tyrimas taip pat atskleidė, kad pertvarkos metu kyla transinstitucionalizacijos grėsmė, kurią gali lemti iš senosios sistemos „pernešama“ institucinė struktūra, kultūra, stigma, bendruomenių pasipriešinimas ir kiti tiesiogiai nuo pertvarkos dalyvių nepriklausantys aspektai. Tokiu būdu žmonės su negalia yra tik lokalizuojami bendruomenės teritorijoje nesudarant sąlygų prasmingam dalyvavimui ir įsitraukimui bendruomenėje.
Reikšminiai žodžiai: deinstitucionalizacija, institucinės globos pertvarka, psichosocialinė negalia, ekologinė sistemų teorija, agentūrų teorija.

Skaityti disertaciją

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616
el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos