Jacqueline Staub copyRugsėjo 13-17 d. VU Filosofijos fakultete viešės dr. Žaklina Staub (Jacqueline Staub), kuri ves seminarus ikimokyklinio ir pradinio ugdymo mokytojams.

Lektorė dr. Žaklina Staub (Jacqueline Staub) Šveicarijos Ciuricho federalinio technologijos instituto (ETH Zurich) mokslininkė. Ž. Staub suprogramavo XLogo – kalbą, tinkamą ikimokyklinukams ir pradinukams, kuri ypač svarbi pereinant nuo blokinės prie tekstinės kalbos (5-6 kl.). Neseniai apgynusi daktaro disertaciją Ž. Staub yra ne tik mokslininkė, bet ir mokytoja. Daugiau apie Ž. Staub https://people.inf.ethz.ch/staubj/

 

Seminaras „Programuoja ikimokyklinukai“ 

Lektorė dr. Jacqueline Staub, Šveicarija
Data: 2021 m. rugsėjo 14 d.
Seminaro pradžia: 15.00 val.
Vieta: Vilniaus universitetas (Universiteto g. 3, 309 aud.)
Registracija https://forms.gle/kCbCbuCeot85DVeP9 (registracija vyks iki 2021-09-12 d. 12 val.)
Seminaras vyks anglų kalba, bus vertimas.
Seminaras nemokamas.
Dalyviams bus išsiųsti elektroniniai pažymėjimai.

Ar vaikai gali mokytis programuoti, dar nemokėdami skaityti ir rašyti?
Tinkamai parinkus mokymo medžiagą ir mokymosi aplinką skaitmeninių įgūdžių ir programavimo galima pradėti mokyti kartu su skaitymo ir rašymo mokymu. Seminare ikimokyklinio ugdymo pedagogams bus pristatomas pirmasis spiralinės ugdymo programos, skirtos ikimokyklinio amžiaus vaikų programavimo įgūdžiams ugdyti, etapas. Mokomoji medžiaga skirta mokinių erdvinei orientacijai, algoritminiam ir loginiam mąstymui ugdyti, sustiprina tikslaus ir aiškaus komunikavimo įgūdžius.
Programavimas yra veikla, kuria siekiama ugdyti svarbius įvairioms gyvenimo veikloms kūrybiškumo ir konstruktyvaus problemų sprendimo įgūdžius. Tačiau kartu programavimas yra pažintinė veikla, kuriai išmokti dažnai reikia nemažai laiko. Šiame seminare pristatoma metodika, kaip nuolat plėsti ir gilinti vaikų programavimo įgūdžius ikimokykliniame amžiuje. Naudojama specialiai sukurta pradedantiesiems programavimo kalba, kuri leidžia vaikams programuojant piešti ornamentus ekrane. Aptariama spiralinė mokymo programa, dalyviams sudaroma galimybė kaupti patirtį naudojant specialiai programavimo mokymui pritaikytą aplinką „XLogoOnline“.

Seminaro programa (vyks 309 aud.)

15.00 – 15.20 Įvadinis pristatymas „Kas yra informatika ir jos vaidmuo pagrindiniame ugdyme?“
15.20 – 15.30 Pertrauka
15.30 – 16.20 Dirbtuvės (1 dalis): Robotukų „Blue Bots“ valdymas naudojant „XLogo“ aplinką.
16.20 – 16.30 Pertrauka
16.30 – 17.25 Dirbtuvės (2 dalis): Kartojimo komandos mokymas (koncepto supratimas) ir praktinių užduočių kūrimo galimybės.

 

Seminaras „Programavimas pradiniame ugdyme“ 

Lektorė dr. Jacqueline Staub, Šveicarija
Data: 2021 m. rugsėjo 15 d., rugsėjo 16 d. ir rugsėjo 17 d. (pasirenkama viena diena).
Seminaro pradžia: 15.00 val.
Vieta: Vilniaus universitetas (Universiteto g. 3, 309 aud.)
Registracija (registracija vyks iki 2021-09-13 d. 12 val.):

rugsėjo 15 d.:
Užsiregistravusių dalyvių skaičiui pasiekus maksimalų planuotą, registracija į seminarą sustabdyta.

rugsėjo 16 d.:
https://forms.gle/SrnhDzaiRCPwtW4v9

rugsėjo 17 d.:
https://forms.gle/GwCv69Ao27b8xTv56

Seminaras vyks anglų kalba, bus vertimas.
Seminaras nemokamas.
Dalyviams bus išsiųsti elektroniniai pažymėjimai

Ar vaikai gali mokytis programuoti, dar nemokėdami skaityti ir rašyti?
Tinkamai parinkus mokymo medžiagą ir mokymosi aplinką skaitmeninių įgūdžių ir programavimo galima pradėti mokyti kartu su skaitymo ir rašymo mokymu. Seminare pradinių klasių mokytojams bus pristatomas pirmasis spiralinės ugdymo programos, skirtos pradinio amžiaus vaikų programavimo įgūdžiams ugdyti, etapas. Mokomoji medžiaga skirta mokinių erdvinei orientacijai, algoritminiam ir loginiam mąstymui ugdyti, sustiprina tikslaus ir aiškaus komunikavimo įgūdžius. Be to, mokomoji medžiaga skatina tarpdisciplininį mokymąsi ir mokomųjų dalykų, pavyzdžiui, matematikos ir kalbų, integravimą.
Šiandien pagrindinius mokykloje ugdomus skaitymo, rašymo ir skaičiavimo įgūdžius vis dažniau papildo ir mokymasis programuoti. Mokyti programuoti ypač svarbu ugdant kūrybiškumo ir konstruktyvaus problemų sprendimo įgūdžius, kurie yra vieni iš svarbiausių siekiant padėti vaikams tapti pilnaverčiais kūrėjais ateityje. Mokytojai skatinami ugdyti vaikų programavimo įgūdžius pradedant nuo ankstyvuoju amžiumi.
Diegiant informatiką į pradinį ugdymą mokyklose, programavimas tampa daug žadantis ir perspektyvus visuose mokymo lygmenyse. Programavimas yra veikla, kuria siekiama ugdyti svarbius įvairioms gyvenimo veikloms kūrybiškumo ir konstruktyvaus problemų sprendimo įgūdžius. Tačiau kartu programavimas yra pažintinė veikla, kuriai išmokti dažnai reikia nemažai laiko. Šiame seminare pristatoma metodika, kaip nuolat plėsti ir gilinti vaikų programavimo įgūdžius pradedant ikimokykliniu amžiumi ir baigiant 5-6 klase. Naudojama specialiai sukurta pradedantiesiems programavimo kalba, kuri leidžia vaikams programuojant piešti ornamentus ekrane. Aptariama spiralinė mokymo programa, dalyviams sudaroma galimybė kaupti patirtį naudojant specialiai programavimo mokymui pritaikytą aplinką „XLogoOnline“.

Seminaro programa (vyks 309 aud.)

15.00 – 15.20 Įvadinis pristatymas „Kas yra informatika ir jos vaidmuo pagrindiniame ugdyme?“
15.20 – 15.30 Pertrauka
15.30 – 16.20 Dirbtuvės (1 dalis): Įvadas ir pirmieji žingsniai į programavimą.
16.20 – 16.30 Pertrauka
16.30 – 17.25 Dirbtuvės (2 dalis): Automatinimo galia: kartojimo komanda, moduliškumas (skaidymas į dalis) ir parametrai.

 

Nuotolinis seminaras „Programavimas pradiniame ugdyme“ 

Lektorė dr. Jacqueline Staub, Šveicarija
Data: rugsėjo 16 d. 13.00 – 14.30, MS Teams platforma.
Registracija Užsiregistravusių dalyvių skaičiui pasiekus maksimalų planuotą, registracija į nuotolinį seminarą sustabdyta.
(pirmenybė teikiama ne Vilniaus m. mokyklų mokytojams)                

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos