Simona png2021 m. gruodžio 10 d. Sociologijos ir socialinio darbo instituto doktorantė SIMONA BALČAITĖ gins disertaciją „Uždaros gyvenvietės Lietuvoje: teritorinės integracijos problema“ sociologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Pradžia 13 val. Stebėti disertacijos gynimą galite nuotoliniu būdu pasinaudodami nuoroda https://bit.ly/3D21iRv

Mokslinė vadovė – prof. dr. Dovilė Krupickaitė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005).

Disertacijos gynimos tarybos sudėtis:

prof. dr. Arūnas Poviliūnas – tarybos pirmininkas (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005),

prof. dr. Donatas Burneika (Lietuvos socialinių mokslų centras, socialiniai mokslai, sociologija – S 005),

prof. dr. Tomas Grunskis (Vilniaus dailės akademija, humanitariniai mokslai, menotyra – H 003),

dr. Rūta Ubarevičienė (Delfo technologijų universitetas, Nyderlandai, socialiniai mokslai, sociologija – S 005),

dr. Apolonijus Žilys (Vytauto Didžiojo universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005).

Anotacija:

Disertacijos tikslas – atskleisti uždarų gyvenviečių teritorinės rezidencinės integracijos prielaidas Lietuvoje. Teorinį disertacijos pagrindą sudaro dvi pagrindinės teorinės kryptys – ekonominė, atstovaujama klubinių gėrybių teorijos, ir sociologinė, analizuojama baimės ir galios diskursų perspektyvoje. Atskleidžiamos ir kompleksinės uždarų gyvenviečių plėtros sąlygos rinkos veikėjų ir socialinių struktūrų simbiozės kontekste. Teorinis tyrimo modelis suformuotas laikantis teorinės prielaidos, kad uždaro gyvenimo konceptas apima ne tik uždaras gyvenvietes kaip fizinę uždarumo išraišką, bet ir uždarą gyvenseną bei uždarą mentalitetą kaip savanorišką, sąmoningą arba nesąmoningą gyventojų pasirinkimą. Šiuo pagrindu metodologinė tyrimo koncepcija paremta trijų tyrimo lygmenų – fizinio, socialinio ir mentalinio – išskyrimu. Fizinio lygmens tyrimo etapo metu sudarytos priemiestinių uždarų gyvenviečių duomenų bazės analizė atskleidė uždarų gyvenviečių Lietuvoje vidinę morfologinę sąrangą ir išorinę tinklo struktūrą. Antrajame empirinio tyrimo etape atlikti pusiau struktūruoti individualūs interviu su uždarų gyvenviečių gyventojais. Analizė socialiniu ir mentaliniu tyrimo lygmeniu, paremtu socialinių praktikų ir mentalinių (saviidentifikacinių ir vertybinių) nuostatų raiškos interpretavimu, atskleidžia situacijos įvairovę ir suteikia pagrindo daryti prielaidas apie tam tikras galimos integracijos perspektyvines kryptis.

Skaityti disertaciją

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616
el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos