seminarasBirželio 28 d. 17.00 val. kviečiame sudalyvauti viešajame seminare „Naujos žinios apie Buridano modalinę silogistiką“. 

Vieta: Filosofijos fakultetas 308 aud.

Seminaro pranešėjai: dr. Živilė Pabijutaitė, dr. Haroldas Giedra ir doc. Jonas Dagys.

Tradicinės antikos ir viduramžių samprotavimo teorijos pagrindas – kategorinio silogizmo samprata. Sukūrus šiuolaikinę predikatų logikos teoriją nustatyta jog asertorinę silogistiką galima formalizuoti vienviečių predikatų logikos priemonėmis ir laikyti ją predikatų logikos fragmentu. Silogizmų teorija tampa gerokai sudėtingesnė, jei vertinamų silogizmų prielaidomis ar išvadomis imami ne tik asertoriniai bet ir modaliniai (galimybę ar būtinybę išreiškiantys) teiginiai.

Seminaras skiriamas XIV a. Paryžiuje gyvenusio prancūzų filosofo ir logiko Jono Buridano* modalinės silogistikos aptarimui, šiuolaikinėje literatūroje pateikiamų jos vertinimų apžvalgai ir VU mokslininko atlikto tyrimo metu naujai gautų žinių apie Buridano modalinę silogistiką pristatymui.

*Seminaras yra Mokslininkų grupių projekto „Tradicinės modalumų logikos tyrimas pasitelkiant šiuolaikinės logikos teorijas ir informacines technologijas“ dalis. Finansavimą skyrė Lietuvos mokslo taryba (LMTLT), sutarties Nr. S-MIP-19-51.

**Jono Buridano gyvenimo ir aktyvaus laikotarpis apima ir 1323, t.y. Vilniaus įkūrimo metus, todėl seminaras yra neformaliai dedikuojamas Vilniaus miesto 700 metų jubiliejui.


 LMT FsF logo m

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos