kriminologai copy
Paskutinėmis birželio dienomis (27-28) Filosofijos fakultete vyko 34-tasis Baltijos kriminologų seminaras „Kriminologija kintančiame kontekste: šiandienos atsakymai - klausimai rytdienai?“.

Tai tradicinis kasmetinis mokslinis renginys, organizuojamas jau virš 30 metų vienoje iš Baltijos valstybių. Nors skirtas Baltijos regiono šalių kriminologams, tačiau visada atviras kolegoms iš kitų valstybių. 

Seminare dalyvavo kelios dešimtys kriminologų iš Estijos, Lenkijos, Vokietijos, Nyderlandų, Norvegijos, Ispanijos, Ukrainos ir, žinoma, Lietuvos. Savo moksliniais tyrimais ir įžvalgomis dalijosi tiek patyrę pripažinti profesoriai, tiek pradedantys jaunieji tyrėjai.

Seminaras apėmė eilę kriminologams aktualių temų: nuo klasikinių klausimų, kokios yra nusikaltimų tendencijos ir kas lieka nematoma; kaip aiškinti korupciją ir kokias galias turi valstybė konfiskuojant nusikalstamu būdu sukauptą turtą; kaip funkcionuoja nepilnamečių justicijos sistema ir kokios yra jos išvirkščios pusės; kodėl visuomenėje vyrauja baudžiamumo nuostatos; kokia situacija yra įkalinimo įstaigose ir kaip jas paveikė Covid-19 pandemija; kaip vyksta lygtinis paleidimas ir kokia imigrantų padėtis užsienio įkalinimo įstaigose; kodėl Nyderlandai tokia patraukli valstybė prekiautojams narkotikais; iki mažiau įprastų temų.

Ekokriminologijos kontekste atkreiptas dėmesys į nusikaltimus aplinkai ir gamtai, istoriniam paveldui; analizuota, kokiu pagrindu kuriasi ir kaip funkcionuoja kriminaliniai klanai; ką išgyvena persekiojimo aukos. Atskiras dėmesys skirtas nusikaltimams elektroninėje erdvėje – geopolitinis aspektas, patyčios, saugumo klausimai, dirbtinio intelekto panaudojimas nusikaltimų identifikavimui, postmoderni stebėsenos visuomenė. Buvo prisimintos ir istorijos paraštėse likusios kriminologijos mokslą puoselėjusios asmenybės. Visos pristatytos temos baigėsi pagrindiniu klausimu: ar atsakymai, kuriuos turėjome vakar ir šiandien vis dar bus tinkami rytdienai?

Seminaras baigėsi diskusija apie Baltijos kriminologų seminaro ateitį – jo koncepciją, aprėptį ir kryptis dramatiškai besikeičiančiame geopolitiniame kontekste.

 

Mokslinį renginį organizavo Lietuvos kriminologų asociacija bendradarbiaudama su Vilniaus universiteto Filosofijos fakultetu ir Lietuvos socialinių mokslų centro Teisės institutu. Taip pat už pagalbą norime padėkoti bakalauro ir magistro pakopų kriminologijos studentams - savanoriams.

baltijos kriminologijos1 copy

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos