Rasa BIP 2023 012023 m. gegužės 7–13 d. VU Azijos ir transkultūrinių studijų institutas vykdė Erasmus+ mišrią intensyvią studijų programą „Religija viešojoje erdvėje“ (angl. Religion in the Public Sphere). Ši programa buvo vykdoma kartu su Bergeno universitetu (Norvegija) ir Leipcigo universitetu (Vokietija).

VU Azijos ir transkultūrinių studijų institute vykusioje programoje dalyvavo įvairių pakopų religijos studijų studentai iš Bergeno ir Leipcigo universitetų, VU ATSI Šiuolaikinės Azijos studijų programos magistrantai ir Bergeno, Leipcigo, Freiburgo (Šveicarija) universitetų bei VU ATSI dėstytojai. Programą kuravo VU ATSI docentė dr. Rasa Pranskevičiūtė-Amoson. Šios programos tikslas buvo pažinti ir analizuoti iš socialinių bei humanitarinių mokslų perspektyvos religijų įvairovės raišką viešojoje erdvėje, suvokti globalizacijos procesų įtaką religijų įvairovei, susipažinti ir kritiškai pažvelgti į šiuolaikinius religijų tyrimus, jų teorines įžvalgas bei metodologinius sprendimus. Vizito metu vyko seminarai ir mokslinės diskusijos, studentai pristatė individualiai atliktus tyrimus. Jie taip pat dalyvavo lauko tyrimuose, pristatė jų rezultatus – aplankė įvairias Vilniaus religines bendruomenes (senovės baltų religijos bendruomenę Romuvą, budistų bendruomenę „Deimantinio Kelio budizmo Karma Kagju tradicija“, musulmonų bendruomenę bei Islamo kultūros ir švietimo centrą, Vilniaus sinagogą). Pasibaigus programai, studentai teigiamai įvertino tarpdisciplininio seminaro veiklas. Orinta Labutytė, VU Šiuolaikinės Azijos studijų magistrantė dalijosi įspūdžiais:

Rasa BIP 2023 03„Organizatoriai atliko puikų darbą kuruodami turiningą programą, kurioje buvo nagrinėjamos įvairios su religija viešosiose erdvėse susijusios temos. Seminaro dalyviai ir ekspertai pateikė unikalių įžvalgų ir pasidalijo savo tyrimais, kurie buvo pamokantys ir įkvepiantys. Be to, seminaro metu vyko interaktyvios veiklos – diskusijos grupėse, atvejo analizės ir praktinės užduotys. Šios veiklos leido mums pritaikyti įgytas žinias ir išnagrinėti realaus pasaulio scenarijus. Seminaro formatas – bendradarbiavimas – leido mums mokytis vieniems iš kitų patirties ir perspektyvų, o tai pagerino bendrą mokymosi aplinką. Mano manymu, viena iš aktualiausių programos idėjų yra ta, kaip svarbu viešojoje erdvėje skatinti abipusę pagarbą ir toleranciją, ypač kalbant apie religinę įvairovę. Svarbu suprasti, kaip reikia atsižvelgti į skirtingus tikėjimus ir skatinti taikų sambūvį. Toks supratimas yra esmingas šiuolaikiniame globaliame pasaulyje, kuriame vis dažniau susiduriama su skirtingomis religijomis ir kultūromis“.

Rasa BIP 2023 05Orintai antrino ir Bergeno universiteto magistrantė Marie Gjøsæter: „Man labai patiko puiki mokymosi aplinka. Joje turėjome galimybę daugiau išmokti apie religiją viešojoje erdvėje ir kaip religija sudaro mūsų kasdieninio gyvenimo dalį. Kaip magistrantė, turėjau galimybę pristatyti savo pačios tyrimo projektą, sulaukiau naudingų refleksijų ir pasiūlymų tyrimui. Taip pat daugiau sužinojau apie kitų studentų tyrimus, kas buvo vertinga patirtis, suteikusi daugiau žinių apie religijos ir religingumo studijų sritį.“ Bergeno universiteto studentė Kristine Tjøtta programą vadino „įkvepiančia“ ir pabrėžė, kad jai ypač patiko dalyvauti lauko tyrimuose, klausytis kitų studentų pranešimų bei pačiai pristatyti savo tyrimo projektą ir gauti naudingų pastabų ir komentarų.

Rasa BIP 2023 09Šioje tarpdisciplininėje programoje taip pat siekta ugdyti tokias studentų kompetencijas, kaip kultūrinis jautrumas ir darbas tarptautinėje bei tarpkultūrinėje komandoje. Programoje dalyvavę studentai teigiamai atsiliepė ir apie šiuos programos siekinius. Leipcigo universiteto studentė Jasmin teigė: „Man ši programa labai patiko, nes turėjome galimybę susipažinti ne tik su įvairiais studentų projektais, bet ir skirtingais metodologiniais požiūriais. Manau, kad tokias įžvalgas galima gauti tik prisijungus prie tokio tarptautinio edukacinio projekto. Be to, labai įdomu patirti, kaip žmonės iš skirtingų sričių (pavyzdžiui religijos studijų, Pietų Azijos studijų, japonologijos ir pan.) susirenka ir bendradarbiauja tarpdisciplininėje aplinkoje.“

Rasa BIP 2023 08To paties universiteto studentas Mario Hildebrand taip pat džiaugėsi galimybe bendrauti su studentais iš įvairių šalių ir keistis tarptautine ir tarpkultūrine patirtimis, o VU Šiuolaikinės Azijos studijų magistrantė Orinta pabrėžė tokio tarptautinio projekto svarbą: „Seminaras tapo platforma tarptautiniams ryšiams užmegzti ir tinklams kurti. Tęsdami šį projektą, dalyviai galės toliau bendradarbiauti, keistis idėjomis ir kartu rengti būsimas iniciatyvas, skatinančias religinę darną ir supratimą.“

Projektas bus tęsiamas, kitais mokslo metais – tarptautinis jungtinio dėstymo ir studijų seminaras numatomas Bergeno universitete.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos