ČEPULIENĖ .disertacijos2023 m. spalio 26 d. 15 val. 201 aud. Psichologijos instituto doktorantė AUSTĖJA AGNIETĖ ČEPULIENĖ gins disertaciją „Po partnerio savižudybės gedinčių moterų dvasingumo samprata ir patyrimas“ psichologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Stebėti disertacijos gynimą galite nuotoliniu būdu pasinaudojant nuoroda: https://shorturl.at/bxABW

Mokslinis vadovas – prof. dr. Paulius Skruibis (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006).

Disertacijos gynimos tarybos sudėtis:

doc. dr. Neringa Grigutytė – tarybos pirmininkė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006),

doc. dr. Asta Adler (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006),

prof. dr. Erminia Colucci (Middlesex University London, Didžioji Britanija, socialiniai mokslai, psichologija – S 006),

doc. dr. Alfredas Laurinavičius (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006),

doc. dr. Donata Petružytė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005).

 

Anotacija:

Artimo žmogaus savižudybė – įvairias gyvenimo sritis paveikiantis įvykis, iššaukiantis ir gedėjimą, ir dažnai trauminio įvykio sukeltas reakcijas. Viena iš skausmingiausių ir sudėtingiausių netekčių yra gyvenimo partnerio (sutuoktinio ar romantinio partnerio) savižudybė. Dvasingumas, šioje disertacijoje suprantamas kaip daugiamatis fenomenas, susijęs su to, kas šventa, paieška, gali būti svarbus fenomenas gedint po artimojo savižudybės. Svarbu tyrinėti, kada ir kaip subjektyvus dvasingumas padeda gedulo metu, o kokiais atvejais ištinka dvasinė krizė ir kaip gedintys po artimojo savižudybės žmonės ją patiria ir kaip dvasingumą supranta artimojo savižudybę patyrę žmonės. Todėl šios disertacijos tyrimo tikslas buvo atskleisti ir aprašyti, koks yra moterų, išgyvenusių sutuoktinio/partnerio savižudybę, patyrimas, susijęs su dvasingumu. Buvo atliktas kokybinės strategijos tyrimas, kurio metu atlikti interviu su 11 moterų, kurios prieš 2-5 metus neteko savo gyvenimo partnerių dėl savižudybės. Tyrimo duomenys išanalizuoti refleksyviosios teminės analizės metodu. Tyrimu buvo atskleista, jog gedinčios po partnerio savižudybės moterys dvasingumą supranta kaip daugiamatį fenomeną ir mano, kad reikšminga yra, kas dvasingumas yra kiekvienam konkrečiam žmogui, nes jo apibrėžimų, praktikų bei tradicijų gali būti labai įvairių. Taip pat atskleista, kad su dvasingumu susijusios patirtys gedulo po partnerio savižudybės metu varijuoja nuo padedančių iki trukdančių gedėti.

 

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616
el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos