AP savaite 2023 jpg2023 m. spalio 23 – 29 dienomis Vilniaus universiteto biblioteka tradiciškai švęs Tarptautinę atvirosios prieigos savaitę. Savaitės tema: „Bendruomenė svarbiau už komercializaciją“.

Atvirosios prieigos prie mokslo produkcijos idėja kilo kaip atsakas komerciniams leidėjams. Mokslininkų bendruomenė, tikinti, kad informacija ir galimybės džiaugtis mokslo pažanga bei rezultatais yra visuotinės žmonių teisės, nenorėjo savo straipsnių paslėpti už brangių žurnalų prenumeratų kainų sienos.

Komerciniai leidėjai greitai rado savo nišą, siūlydami straipsnius publikuoti per atvirąją prieigą – viešai prieinamus iškart po publikavimo be papildomų mokesčių. Žinoma, jei už publikaciją nemoka skaitytojas – moka autorius, jo institucija arba mokslo projekto finansuotojas. Šis mokestis, vadinamas straipsnio apdorojimo mokesčiu (angl. article processing charge, APC), gali siekti ir kelis tūkstančius eurų.

Ir čia į pagalbą mums vėl ateina bendruomenės – institucijos, savanorišku pagrindu veikiančios mokslininkų asociacijos pradėjo leisti savo atvirosios prieigos žurnalus, kuriuose visos publikacijos prieinamos internete be apribojimų, be jokių mokesčių. Toks būdas publikuotis per atvirąją prieigą vadinamas deimantiniu keliu. Artimiausias mums deimantinės atvirosios prieigos pavyzdys – Vilniaus universiteto leidyklos žurnalai.

Apie viešai prieinamą informaciją, atvirąją prieigą prie publikacijų, mokslinių tyrimų duomenų, atvirąsias licencijas ir autorių teises sužinokime, klauskime ir diskutuokime Tarptautinės atvirosios prieigos savaitės metu:

  • Spalio 26 d., ketvirtadienį, nuo 9.30 iki 12.00 val. dalyvaukite konferencijoje „Leidinių skaitmeninimas ir viešinimas nepažeidžiant autorių teisių. Kaip tai įmanoma?“ – apie šiuolaikines knygas ir kitus dokumentus, kuriuos norėtumėte rasti internete.

Registracija https://forms.office.com/e/9iw9qkD3fj

  • Spalio 26 d. nuo 13.15 val. susirinkime pažaisti „Leidybos spąstų“! Tai yra paprastas žaidimas, išmokantis nepaprastų dalykų – kaip atrodo atvirosios licencijos? Į kokią talpyklą man pasidėti savo mokslinių tyrimų duomenis ir disertaciją? Kam priklauso autoriaus teisės į mokslo darbą, kurį parašiau universitete?

Registracija https://forms.office.com/r/HY8jyEfaB2

  • Turite klausimų apie mokslo projektų finansuotojų atvirosios prieigos reikalavimus, mokslinių tyrimų duomenis, atvirąjį mokslą, atvirąją prieigą? Spalio 27 d. nuo 9.30 iki 11.30 val. prisijunkite prie klausimų – atsakymų sesijos. Užsukite trumpam jums patogiu laiku, arba klausykitės visos sesijos. Konsultuos Vilniaus universiteto bibliotekos informacijos vadybininkės Eglė Juodė ir dr. Gintė Medzvieckaitė.

Registracija https://forms.office.com/e/0QJ0HDKNiH

Atvirosios prieigos savaitės metu pasirodys ir naujas Vilniaus universiteto bibliotekos „Mokslo atvirukas“ numeris. Tai atvirojo mokslo naujienlaiškis, skirtas Vilniaus universiteto tyrėjams, mokslininkams, studentams, dėstytojams ir visiems, besidomintiems mokslo naujovėmis.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos