Burst photo by pexels2024 m. balandžio 19 d. Vilniaus universiteto Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre vyko metinė Lietuvos kriminologų konferencija “Kriminologijos šiuolaikinės jungtys: mokslas, praktika, kasdienybė”. Mokslininkai ir praktikai susitiko aptarti skaitmeninių iššūkių, su kuriais susiduria baudžiamoji justicija modernioje tikrovėje.

Konferencijos metu gilintasi į skaitmeninių technologijų poveikį nusikaltimų kontrolei, bausmėms ir visai teisinei sistemai. Pranešėjai nagrinėjo dirbtinio intelekto (DI) potencialą teisėsaugoje, aptardami jo efektyvumą ir kartu kylančius pavojus. Pabrėžtas algoritminio šališkumo pavojus ir DI įtaka pilietinėms laisvėms. Taip pat aptarta, kaip algoritmai keičia teisines procedūras ir koks teisininkų vaidmuo vis skaitmeniškesnėje teisinėje aplinkoje. Be technologinių aspektų, konferencijoje gvildentos ir socialinės kriminologinės problemos, turinčios reikšmingą poveikį. Ekspertai diskutavo apie  korupciją viešajame sektoriuje, taip pat aptarė specifinius iššūkius, su kuriais susiduria moterys baudžiamosios justicijos sistemoje, kalbėta ir apie poreikį tobulinti Lietuvos paramos aukoms sistemą. 

Dėmesys taip pat buvo kreipiamas į bausmių vykdymo sistemos modernizavimą, pranešimuose nagrinėtas elektroninio nuteistųjų stebėjimo taikymas, sudėtingas jaunimo nusikaltimų ir technologijų ryšys bei rizikos vertinimo vaidmuo priimant sprendimus baudžiamosios justicijos sistemoje.

Taip pat  pristatytos ir kitos aktualios temos. Svarbu pabrėžti, kad pranešimus konferencijoje skaitė ne tik mokslininkai, bet ir praktikai iš daugelio institucijų: Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto, Vilniaus universiteto Verslo mokyklos, Lietuvos socialinių mokslų centro Teisės instituto, Mykolo Romerio universiteto, Europos kibernetinių nusikaltimų tyrimo centro, Lietuvos advokatų tarybos, Lietuvos kalėjimų tarnybos, Lietuvos probacijos tarnybos, Policijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos, Transparency International Lietuvos skyriaus, Asociacijos LATGA.

Konferencija tapo platforma konstruktyviam dialogui apie tai, kaip kriminologija gali prisidėti prie sudėtingų baudžiamojo teisingumo sistemos klausimų sprendimo skaitmeniniame amžiuje.

Konferencijos programa.

Renginį organizavo Vilniaus universiteto Filosofijos fakultetas, Lietuvos kriminologų asociacija ir Lietuvos socialinių mokslų centro Teisės institutas.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos