Naujienos

2024-05-17

Atviros žymaus JAV kriminologo Chris W. Eskridge paskaitos

PLAČIAU

2024-05-16

Azijos ir transkultūrinių studijų instituto direktoriaus rinkimai

PLAČIAU

2024-05-16

L. Kudijanovo tyrimas apie lietuvių misionieriaus veiklą Indijoje

PLAČIAU

2024-05-16

Mokslinė jaunųjų kriminologų konferencija

PLAČIAU

2024-05-15

Niujorko miesto universiteto profesoriaus Graham Priest paskaita

PLAČIAU

2024-05-15

Kviečiame mokytis - Psichodinaminė vaikų ir paauglių psichoterapija

PLAČIAU
Visos naujienos

Renginiai

Gegužė 2024
PirmAntTreKetPenŠešSek
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112

Pamokų ciklas „Atraskime Aziją!“ 2023

„Atraskime Aziją!“ – tai naujas Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Azijos ir transkultūrinių studijų instituto projektas, kurio tikslas yra supažindinti su Azijos kultūromis 10–12 klasių Lietuvos moksleivius ir visus besidominčius. Šiuo projektu siekiama pagilinti moksleivių supratimą apie kultūrinius reiškinius Azijoje ir praplėsti jų pasaulėžiūrą pateikiant aktualią, nestereotipizuotą bei naujausiais moksliniais tyrimais paremtą informaciją.

Projektą sudaro devynios 45 minučių trukmės pamokos apie įvairius kultūrinius fenomenus iš skirtingų Azijos valstybių ir regionų. Pamokas ves VU Azijos ir transkultūrinių studijų institute dirbantys dėstytojai, vieni geriausių Azijos specialistų Lietuvoje. Pamokų turinys įtraukiantis, sudominantis ir pritaikytas moksleivių auditorijai, o kiekvieno užsiėmimo pabaigoje bus sudaryta galimybė užduoti klausimų.

Pamokų aprašus ir tvarkaraščius rasite žemiau. Į šiuos užsiėmimus yra vykdoma registracija – moksleiviai gali registruotis į dominančias pamokas. Užsiėmimai vyks „Zoom“ platformoje. Registruotis galite čia!

AAPC 01 01 2023  

1. Apie jogos sampratą Indijoje ir Vakaruose
     (Prof. dr. Audrius Beinorius)

Kas gi yra jogos praktika, nūnai tapusi tokia populiari ir Lietuvoje, kurioje viešai minima Tarptautinė jogos diena? Pamokoje glaustai apžvelgsime jogos teorijos ir praktikos istoriją nuo seniausių laikų iki pat mūsų dienų. Pabandysime išsiaiškinti, kokios yra jogos pratybų ištakos ir kokia jos vieta religinėje Indijos kultūroje? Ar joga yra sekuliari sveikatingumo sistema, ar sudėtinė hinduizmo religijos dalis? Kaip ir kada ji atkeliavo į Vakarus ir kokius naujus pavidalus čia įgavo? Galiausiai, kokios jogos praktikos formos yra žinomos Lietuvoje? Šie ir kiti panašūs klausimai bus aptariami pamokoje.

Apie dėstytoją: Azijos šalių kultūrų ir religijų tyrinėtojas, profesorius dr. Audrius Beinorius yra vienas žinomiausių Lietuvos orientalistų. Dėstomi dalykai: Pietų Azijos filosofija ir teologija, Budizmas, Kultūrinė psichologija, Pokolonijinė teorija.

Pamoka vyks 2023 m. kovo 8 d. 17:00 val.. Prašome registruotis čia

AAPC 02 01 2023  

2. Kinijos kultūra: vienybė įvairovėje ar įvairovė vienybėje?
     (Doc. dr. Loreta Poškaitė)

Ar užtenka pasivaikščioti po Pekiną ir Šanchajų, aplankyti Uždraustąjį miestą (Imperatoriaus rūmus) bei Šanchajaus televizijos bokštą, kad pažintume Kiniją? Ar geriau keliauti į kokį nors kaimą Kinijoje, kuriame gyvena tautinės mažumos, o gal – į Vidinės Mongolijos stepes, ar į Kinijos „Las Vegas“ vadinamą Makao? Kur yra ta tikroji Kinija? O kuo skiriasi Sičuan ir Kantono regionų kinų restoranai, kurių apstu Vakarų miestuose? Ar tikrai visos kiniškos šventyklos yra labai panašios? Ar užtenka mokėti bendrinę (oficialią) kinų kalbą, kad galėtume susikalbėti su bet kuriuo jos gyventoju ar net Pekino taksistais? Pamokoje kaip tik ir bus bandoma atsakyti į šiuos ir kitus klausimus, kad parodyti Kinijos kultūros įvairovę (jos geografijos, etnoso, maisto, kalbos, religijos, architektūros). Taip pat bus kalbama, kas gi vienija šią įvairovę, ir kiek ta vienybė svarbi jos pažinimui bei suvokimui.

Apie dėstytoją: Docentė dr. Loreta Poškaitė yra viena pagrindinių Kinijos kultūros tyrėjų Lietuvoje. Dėstomi dalykai: Kinijos istorija, Kinijos kultūra ir jos tyrimai, Kinijos estetika, Daoizmas Kinijoje, Kinijos modernizmas, Lyčių santykiai Azijoje.

Pamoka vyks 2023 m. kovo 15 d. 17:00 val.. Prašome registruotis čia

AAPC 03 02 2023  

3. Kinų rašto galia
     (Lekt. Vaidotas Bačianskas)

Kiniški hieroglifai yra kinų kultūros kodas, todėl susipažinti su jais reiškia padėti pamatus kinų kultūros suvokimui. Šioje pamokoje kviečiame susipažinti su turtinga kinų rašto istorija, nuo senųjų dinastinių laikų iki išmaniųjų telefonų eros. Sužinosime, kaip hieroglifai veikia, kaip jie rašomi, kokią rolę atliko Rytų Azijos istorijoje ir net pabandysime paskaityti tekstą, parašytą senąja kinų kalba.

Apie dėstytoją: Lektorius Vaidotas Bačianskas yra sinologas, kinų kalbos ir kultūros specialistas. Dėstomi dalykai: Kinų kalba.

Pamoka vyks 2023 m. kovo 22 d. 17. val. Prašome registruotis čia

AAPC 14 02 2023  

4. Korėjos maisto kultas: kaip per maistą pažinti kultūrą ir tradicijas
      (Lekt. Jevgenija Driuk)

Korėja yra šalis, kurioje vietoj „Kaip sekasi?“ klausia „Ar pavalgei?“ Šalis, kurioje gimė ir globaliai išpopuliarėjo vaizdo įrašų žanras, vadinamas „mokpang“, rodantis žmones, kurie suvalgo didelį kiekį maisto. Šalis, kurioje serialuose pagrindinis veikėjas visada valgo, kad susitvarkytų su savo jausmais, o žodis „skanus“ gali daug pasakyti ne tik apie maisto skonį, bet ir apie šalį. Maistas Korėjoje yra daugiau nei valgymo procesas. Maistas gali daug papasakoti apie Korėjos kultūrą, tradicijas, etiketą ir istoriją, parodyti pasaulį korėjiečių akimis. Korėjiečių susidomėjimas maistu jau vadinamas kultu ir kruopščiai nagrinėjamas mokslininkų iš viso pasaulio.

Apie dėstytoją: Lektorė Jevgenija Driuk yra korėjiečių kalbos, literatūros ir Korėjos kultūros specialistė. Dėstomi dalykai: Korėjiečių kalba.

Pamoka vyks 2023 m. kovo 29 d. 17.00 val. Prašome registruotis čia

AAPC 12 01 2023  

5. Turkija: kalba, miestai ir istorija
     (Jaun. asist. Šarūnas Rinkevičius)

Turkija lietuvių kelionių geografijoje užima labai svarbią vietą, tačiau apie šią šalį paprastai nėra žinoma daug. Kokia kalba ten kalbama ir kodėl prieš šimtmetį buvo įvykdyta rašto reforma? Koks Stambulas buvo seniau ir koks yra dabar? Kokie yra kiti svarbiausi miestai ir kokias kultūrines bei istorines detales jie atskleidžia? O kas dar svarbu, kuomet kalbame apie Turkijos istoriją ir kultūrą? 

Apie dėstytoją: Jaunesnysis asistentas Šarūnas Rinkevičius yra turkologas, šiuo metu rengiantis daktaro disertaciją tapatybių konstravimo Artimuosiuose Rytuose tema. Dėstomi dalykai: Artimieji Rytai ir islamas: istorija ir kultūra, Įvadas į Balkanų studijas, Etnoreliginė Artimųjų Rytų geografija.

Pamoka vyks 2023 m. balandžio 5 d. 17.00 val. Prašome registruotis čia

AAPC 11 01 2023  

6. Afganistanas tada ir dabar – kaip pasikeitė po Talibano įsigalėjimo
     (Jaunesn. asist. Gintarė Sereikaitė-Motiejūnė)

Pamokos metu susipažinsite su Afganistano kultūra ir sužinosite, kuo gyveno afganų visuomenė iki Talibano įsigalėjimo regione ir kaip pasikeitė atmosfera bei visuomenei taikomos normos po šios ekstremistinės grupuotės atėjimo į valdžią. Sužinosite, kas yra Talibanas ir kuo remiasi jų ideologija. Taip pat aptarsime dabartinę moterų padėtį Afganistane, grėsmes ir moterų teisių suvaržymus.

Apie dėstytoją: Jaunesnioji asistentė Gintarė Sereikaitė-Motiejūnė yra Artimųjų Rytų regiono specialistė, arabų kalbos žinovė, aktyviai dalyvaujanti tarptautinių renginių organizavime, kurių dėka plėtojami santykiai su Artimųjų Rytų atstovais meno, kultūros, mokslo srityse. Šiuo metu rengia disertaciją tema „Internetinių pasimatymų platformų Saudo Arabijoje fenomenas tradicinių piršlybų kontekste XXI amžiuje“. Dėstomi dalykai: Arabų kalba, Radikalusis islamas Artimuosiuose Rytuose.

Pamoka vyks 2023 m. balandžio 12 d. 17.00 val. Prašome registruotis čia

AAPC 07 01 2023  

7. Daugiaveidis Višnus: hindų dievo avatarai
     (Lekt. Vytis Vidūnas)

Hindų mitologijoje dievas Višnus sergėja pasaulio tvarką (dharmą). Jei ta tvarka dėl kažkokių priežasčių susvyruoja ar yra pažeidžiama, Višnus, siekdamas tą tvarką atstatyti, nužengia į žemę ir įsikūnija įvairiais pavidalais. Tokie dievo nužengimai ir įsikūnijimai hinduizmo tradicijoje vadinami avatarais. Hinduizmas kalba apie dešimt pagrindinių (kanoninių) Višnaus avatarų, kuriuos aptarsime pamokos metu.

Apie dėstytoją: Lektorius Vytis Vidūnas yra indologas, vienas svarbiausių sanskrito tyrinėtojų ir dėstytojų Lietuvoje. Dėstomi dalykai: Pietų Azijos kultūra ir jos tyrimai, Ssanskritas, Pietų Azijos mitologija.

Pamoka vyks 2023 m. balandžio 19 d. 17.00 val. Prašome registruotis čia 

AAPC 13 01 2023  

8. Rašytos ir nerašytos taisyklės Japonijoje
     (Jaun. asist. Mindaugas Ignotas)

Kodėl Japonijos mokyklose vaikai padeda ruošti pietus, o pietų pertrauka laikoma dar viena pamoka? Kodėl prasižengus vienam mokiniui atsako visa klasė? Kodėl Japonijoje sulauktumėte policininko vizito į namus net ir nepadarę nieko nusikalstamo? Pamoka apie socializaciją ir socialinę kontrolę, apie taisykles bei laisvę šių dienų Japonijoje.

Apie dėstytoją: Jaunesnysis asistentas Mindaugas Ignotas yra japonologas, japonų kalbos ir visuomenės specialistas. Dėstomi dalykai: Japonų kalba, Japonijos visuomenė.

Pamoka vyks 2023 m. balandžio 26 d. 17.00 val. Prašome registruotis čia 

AAPC 09 01 2023

 

9. Kodėl negalima deginti Korano?
     (Jaun. asist. Maritana Larbi)

Koranas yra svarbiausias musulmonų Šventasis Raštas. Šių metų sausio mėnesį Korano sudeginimas Stokholme sukėlė protestų bangą daugelyje musulmonų valstybių. Suprasti musulmonų reakciją į tai padės atsakymai į pagrindinius klausimus – kaip islamo teologija suvokia Koraną ir kokią reikšmę turi Koranas kasdieniniame musulmono gyvenime.

Apie dėstytoją: Jaunesnioji asistentė Maritana Larbi yra Artimųjų Rytų regiono tyrėja ir dėstytoja. Dėstomi dalykai: Artimųjų Rytų kultūros bruožai, Islamo menas, Ikiislaminė Arabija, Islamo teisė, Koranistikos įvadas.

Pamoka vyks 2023 m. gegužės 3 d. 17.00 val. Prašome registruotis čia

     

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos