newspapers 4565916 640Vilniaus universiteto Ekonomikos ir verslo administravimo, Filosofijos bei Matematikos ir informatikos fakulteto mokslininkai įgyvendino Lietuvos mokslo tarybos administruojamos programos projektą ,,Socialinės politikos reakcijos į COVID-19 krizės pasekmes: nedarbo ir skurdo padėties analizė, tarptautinė patirtis ir rekomendacijos Lietuvai“ nr. P-COV-20-29, kurio metu buvo analizuojama, kaip Covid-19 iššaukta ekonominė krizė paveikė gyventojų užimtumą ir pajamas, kokiu mastu naujai įvestos socialinės apsaugos priemonės atitiko besikeičiančią padėtį, koks jų ilgalaikis poveikis.

Projekto trukmė: 2020 m. birželio mėn. – 2020 m. gruodžio mėn.

Projekto vadovas – prof. Romas Lazutka

Kiti projekto vykdytojai:
dr. Daiva Skučienė
dr. Rūta Brazienė
dr. Lina Šumskaitė
dr. Jekaterina Navickė
dr. Aldona Skučaitė
dokt. Vitalija Gabnytė
dokt. Nerijus Černiauskas
habil. dr. Arvydas Guogis

Tyrimas atskleidė, kad nepaisant taikytų paramos verslams priemonių, nedarbas Lietuvoje sparčiai augo. Du trečdaliai nedarbo augimo susiję su taikytų ekonominių veiklų ir gyventojų judėjimo ribojimo priemonėmis. Pasikeitimai darbo rinkoje neigiamai paveikė 30-40 proc. gyventojų pajamas balandžio-birželio mėn. Apie 60 proc. gyventojų nurodė gavę vienokią ar kitokią paramą iš valstybės pandemijos metu įvestų priemonių. Nors paramos buvo teikiama nevertinant pretendentų pajamų, ji dažniau pasiekė mažesnių pajamų namų ūkius ir tai turėjo teigiamą poveikį skurdo ir pajamų nelygybės mažinimui. Pajamų nelygybę rodantis Gini koeficientas sumažėjo daugiau kaip dviem, o skurdo rizikos lygis - beveik trimis proc. punktais. Tokį paramos rezultatą lėmė jau ilgą laiką visuomenėje esantys pagrindiniai gyventojų skurdo rizikos veiksniai – senyvas amžius, vaikų turėjimas ir bedarbystė. Būtent su šiomis rizikomis susijusioms grupėms buvo nukreipta didžioji paramos dalis.

Remiantis Covid-19 ekonominių bei socialinių pasekmių bei joms švelninti Lietuvos bei kitų valstybių taikytų priemonių analize, parengtos socialinės politikos rekomendacijas. Vadovautasi nuostata, kad gerai sukonstruotose socialinės apsaugos sistemose krizių metu pakanka tik laikinai pakoreguoti kai kuriuos jos parametrus – palengvinti kvalifikacinius reikalavimus pretendentams į pagalbą, prailginti paramos teikimo laiką ir pan. Todėl rekomenduojama sustiprinti Lietuvos socialinės apsaugos sistemą keturiose srityse, kuriose esamas spragas pandemija tik patvirtino, o Vyriausybės reakcija laikinomis priemonėmis nėra pakankama: nedarbo draudimas, socialinė pašalpa nepasiturintiems, vaiko priežiūros išmoka ir pajamų apsauga senatvėje.

Projekto metu atliktais tyrimais pagrindžiama kaip Lietuvos valstybės pandemijos metu taikytomis priemonėmis inspiruotos rekomendacijos sustiprintų socialinės apsaugos sistemą ir parengtų ją būsimiems iššūkiams.

Nedarbo draudimo srities rekomendacijos

Socialinės paramos išmokos srities rekomendacijos

Vaiko priežiūros išmokos srities rekomendacijos

Pajamų apsaugos senatvėje srities rekomendacijos

Rekomendacijos dėl duomenų, reikalingų analizei ir politikos pagrindimui


lmt 2Projektas „Socialinės politikos reakcijos į COVID- 19 krizės pasekmes: nedarbo ir skurdo padėties analizė, tarptautinė patirtis ir rekomendacijos Lietuvai“ finansuotas LMTLT (Nr. P-COV-20-29) 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos