Iš pirmo žvilgsnio Rytai atrodo tolimi ir nepasiekiami, tačiau Lietuvai Artimųjų Rytų regiono šalys yra prioritetinės, o Lietuvos tarptautiniai įsipareigojimai nuolat skatina ieškoti šio regiono ekspertų.

Remiantis Lietuvos eksporto plėtros gairėmis, Artimųjų Rytų regiono šalys yra prioritetinės. Specialistų poreikį humanitariniame sektoriuje geriausiai apibūdina Europos pabėgėlių problema ir Lietuvos tarptautiniai įsipareigojimai dėl karo pabėgėlių iš Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos. Tam reikia dalykinių, komunikacinių ir analitinių gebėjimų turinčių specialistų. Jiems rengti skirta ši vienintelė Lietuvoje studijų programa – Artimųjų Rytų studijos Vilniaus universitete (VU).

Kalbamės su Barbora Gediminaite apie tai, kodėl ji pasirinko šias studijas, kokios galimybės suteikiamos studentui ir kokios yra karjeros perspektyvos.

Kas lėmė jūsų sprendimą rinktis tokią egzotišką studijų programą? Daugelis abiturientų, ko gero, net nesusimąsto, kad Artimųjų Rytų studijos gali būti prieinamos Lietuvoje?

Aš baigiau magistrantūros studijas Vilniaus dailės akademijoje. Baigiamajame darbe rašiau apie šviesos koncepciją ir šiuolaikinės šviesos meną Vakarų kontekste. Man labai norėjosi sužinoti daugiau apie šviesos meną Artimuosiuose Rytuose, tačiau iškart pamačiau, kad trūksta medžiagos, jos sunku rasti. Turėjau minčių ir toliau tęsti studijas analizuodama islamo meną, vėliau labai stipriu postūmiu tapo ir kelionės į tuos kraštus. Taigi tam, kad turėčiau islamistikos pagrindus, supratimą, kas tai yra, ryžausi ketverius metus skirti šioms studijoms. Kai galiausiai apsisprendžiau, sužinojau, kad kaip tik tais metais į šią programą vyksta priėmimas, ir tiesiog įstojau mokytis.

Kokios galimybės atsiveria išvykti į kitus universitetus studijuojant Artimųjų Rytų studijų programą?

Galima pasinaudoti „Erasmus+“ programa ir vykti į universitetus Turkijoje, pvz., Stambule, Ankaroje, Antalijoje ir Izmire. Be to, yra galimybė vykti į arabų kalbos studijų programą dviem ar trims mėnesiams Sultono Kabuso koledže Omano sultonate. Galiausiai institutas nuolat ieško partnerių ir sudaro naujas sutartis su Jordanijos, Kuveito, Egipto ir kitų Artimųjų Rytų regiono valstybių universitetais, todėl galimybės išvykti svetur nuolat plečiasi.

Ar pažinodama tenykštę kultūrą jautėtės drąsiai?

Pagal apsikeitimo programas vykdama studijuoti tiek į Jordaniją, tiek į Iraną stengiausi nesusikurti baimių ir leisti šnekėti pačioms kultūroms. Be to, Irane jau buvau kelis kartus lankiusis kaip turistė, taigi buvau šiek tiek susipažinusi, žinojau, kur keliausiu. Iš tiesų kitur galimybių netgi nebuvo – Iranas tuo metu buvo vienintelė vieta, kur buvo galima išvykti pagal mainų programą, bet aš labai apsidžiaugiau ir iškart pradėjau tartis dėl studijų stažuotės.

Aš labai mėgstu tuos kraštus, juos pažinau keliaudama. Pirmas sąlytis buvo, kai lankėmės Andalūzijoje, Ispanijoje, kur daug arabiško palikimo. Tačiau pirma Artimųjų Rytų šalis, kurią aplankiau, buvo Sirija. Džiaugiuosi, kad dar spėjau nuvažiuoti ten prieš karą. Tai buvo 2009 m. Ir supratau, kad mano širdis Artimuosiuose Rytuose.

Kodėl, jūsų nuomone, reikia studijuoti tenykštę kultūrą?

Gal sakyčiau, kad Lietuvoje tai ypač aktualu, nes visuomenei reikia švietimo. Dažniausiai, kai pasakau, kad studijuoju arabistiką, žmonės nesupranta, klausia: „Kam išvis apie tuos teroristus mokytis?“ Jeigu turiu tą dieną kantrybės – papasakoju, ką apie tai galvoju. Bet iš tiesų Lietuvoje gerokai trūksta informacijos šiuo klausimu.

Kodėl, jūsų manymu, Lietuvai reikia Artimųjų Rytų specialistų? Ir kodėl abiturientui gali reikėti šių studijų?

Šiek tiek specialistų yra ir dabar, bet tai labai atviras laukas tyrimams. Galų gale net elementariausiai mokėti arabų kalbą, kad galėtum versti – tokie dalykai yra praktiški. Tik tiek, kad ši kalba sudėtinga ir studijos nėra labai lengvos. Jeigu tikslas yra išmokti jos tik iš vadovėlio – bus labai sunku. Arabų kalboje reikia labai daug pajautos.

Aš manau, kad studijos turi labai motyvuoti žmones. Tai itin svarbu stojant į Artimųjų Rytų studijas – pačioje pradžioje tikrai reikia perlipti per save, ypač jeigu nesi susidūręs su kultūra. Aš buvau jau keliavusi, mačiusi, todėl studijuojant neatsirado staigmenų ar nelauktų dalykų. Bet žmogui, kuris niekada nėra lankęsis tuose kraštuose, nėra to ragavęs, studijų pradžia gali kelti iššūkių – motyvacijos tikrai reikės.

Pati mokydamasi kalbos smarkiausiai pasistūmėjau metus praleidusi Jordanijoje. Nors kalbos skirtumų yra, nes mes mokomės klasikinę, Korano kalbą, bet jie tą kalbą supranta ir gatvėje susikalbėti problemų nebuvo. Iš tikrųjų kuo daugiau vaikštai gatvėje mokydamasis kalbą, tuo geriau.

Daugiau informacijos apie studijų programą: https://bit.ly/2Ia1XHq.

Nuotraukoje Barbora Gediminaitė. Asmeninio archyvo nuotr.

Šaltinis: VU naujienos / 2019-08-23

Prieiga per internetą: 
https://naujienos.vu.lt/artimuju-rytu-studijos-vieta-kurioje-rengiami-isskirtines-kompetencijos-specialistai/

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos