Šiandien „ezoterika“ dažnai pavadinama viskas, kas peržengia bet kokį norma tapusį žinojimą – nuo parapsichologijos ir astrologijos iki Rytų dvasinių praktikų ir net paprastam mirtingajam sunkiai suvokiamos kvantinės fizikos.

Iš vienos pusės, tai nulėmė krikščionybė ir Apšvietos racionalizmas į pirmą gretą iškėlęs empirinį pažinimas, iš kitos – susidomėjimas pačiomis įvairiausiomis dvasinėmis praktikomis, maginėmis idėjomis ir mistiniais reiškiniais. Astrologija ir horoskopai, okultizmas ir meditacijos, raganavimai ir šamanizmas, NSO ir magiški kristalai – visa tai ir dar daugybė kitų reiškinių yra siejama su XX amžiaus antrojoje pusėje suklestėjusiu naujuoju religingumu.

Astrologija ir horoskopai, okultizmas ir meditacijos, raganavimai ir šamanizmas, NSO ir magiški kristalai – visa tai ir dar daugybė kitų reiškinių yra siejama su XX amžiaus antrojoje pusėje suklestėjusiu naujuoju religingumu.

Pasak Vilniaus universiteto profesoriaus, religijotyrininko ir kultūros tyrinėtojo Audriaus Beinoriaus, tam įtakos turėjo ne tik spausdinto žodžio prieinamumas, dėl ko žinios, anksčiau pasiekiamos išimtinai elitui, tapo prieinamos ir masėms, tradicinio religingumo formų atmetimas, galų gale, individo iškilimas ir demokratizacija, leidžianti žmogui pasirinkti, kuo ir kaip tikėti.

Skaitykite visą straipsnį

Nuotraukoje – Audrius Beinorius. Foto Lukas Balandis, BNS.

Straipsnį parengė kultūros žurnalistas Gediminas Kajėnas

Šaltinis: 15min.lt / 2023 m. spalio 31 d.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos