Marijos Turlinskienės disertacijos gynimas

Pradžia: 2024-03-07 15:00
Pabaiga: 2024-03-07 17:00

M.T gynimas2024 m. kovo 7 d. 15 val. 201 aud. Psichologijos instituto doktorantė MARIJA TURLINSKIENĖ gins disertaciją „Onkohematologinių pacientų psichologinės savijautos kismas taikant agresyvų gydymą“ psichologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Stebėti disertacijos gynimą galite nuotoliniu būdu pasinaudojant nuoroda: https://bit.ly/3UPDCMY

Mokslinė vadovė – doc. dr. Rūta Sargautytė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006).

Disertacijos gynimos tarybos sudėtis:

prof. dr. Roma Jusienė – tarybos pirmininkė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006),

doc. dr. Valdas Pečeliūnas (Vilniaus universitetas, medicinos ir sveikatos mokslai, medicina – M 001),

prof. dr. Monika Rucińska (University of Warmia and Mazyru in Olsztyn, Lenkija, medicinos ir sveikatos mokslai, medicina – M 001),

prof. dr. Paulius Skruibis (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006),

prof. dr. Nida Žemaitienė (Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, medicinos ir sveikatos mokslai, visuomenės sveikata – M 004).

Anotacija:

Agresyvus, bet galimybę pasveikti suteikiantis gydymas – kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacija (KKLT) - yra sudėtinga tiek fizine, tiek psichologine prasme patirtis onkohematologine liga sergantiems pacientams. Nors KKLT patiriančių pacientų psichologinė savijauta (distresas, nerimas, depresija) yra nemažai tyrinėta, tačiau beveik nėra tyrimų, plačiau analizuojančių tokių psichologinių konstruktų kaip psichologinis įgalinimas, beviltiškumas ir privalumų radimas ryšius su pacientų adaptacija ir gyvenimo kokybe. Šiuo disertaciniu tyrimu ir buvo siekta išanalizuoti, kaip šie psichologiniai konstruktai moderuoja adaptacijos procesą ir prognozuoja pacientų gyvenimo kokybę ankstyvuoju laikotarpiu po KKLT.

Dviejų etapų ilgalaikis tyrimas atskleidė reikšmingus tiek onkopsichologijai, tiek praktiniam klinikiniam darbui su pacientais fenomenus. Pacientų gebėjimas matyti privalumus dar tebevykstant agresyviam gydymui bei įgalinimo jausmas yra susiję su geresne psichologine savijauta (mažesniais nerimo, depresiškumo ir beviltiškumo rodikliais) ir prognozuoja geresnę gyvenimo kokybę. Pacientų beviltiškumo jausmas po KKLT ženkliai sumažėja, tačiau depresiškumas ir nerimas išlieka stabilūs gydymo eigoje, ir tai leidžia formuoti rekomendacijas medikams atkreipti ypatingą dėmesį pacientų psichologinei savijautai dar prieš gydymo pradžią. Taip pat reikšminga yra komunikacija su gydytojais – pasitenkinimas bendravimu su medikais stiprina įgalinimo jausmą ir privalumų matymą, o tai teigiamai, nors ir netiesiogiai, veikia pacientų gyvenimo kokybę po KKLT.    

Skaityti disertaciją

Renginyje bus fotografuojama, filmuojama ir renginys bus tiesiogiai transliuojamas internetu. Informuojame, kad jūs galite būti matomas renginio nuotraukose ar vaizdo įrašuose. Po renginio šios nuotraukos ar vaizdo įrašai gali būti patalpinti viešai prieinamuose socialiniuose tinkluose ar kitose medija priemonėse.

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616
el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos